Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι δηλώσεις των ομιλητών και των προπονητών του σεμιναρίου «Καρπενήσι 2013»


Δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραχώρησαν το Σάββατο (25/5) οι εμπλεκόμενοι με το σεμινάριο προπονητικής, που διεξάγεται στο Καρπενήσι.
Στα τοπικά μέσα μίλησαν οι προπονητές της Π.Α.Κ. Φώντας Ζαχαρόπουλος και Κατερίνα Μπαλωμένου, ο αθλητικός ψυχολόγος Νεκτάριος Σταύρου και τα μέλη του συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Γιάννης Χρυσανθόπουλος και Γιάννης Κτιστάκης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Νεκτάριος Σταύρου (Αθλητικός ψυχολόγος): «Το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας είναι ο ρόλος του προπονητή στην ψυχολογική διάσταση των αθλητών. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του προπονητή σε τέτοια θέματα, όπως είναι η ψυχολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμος. Πέρα από τον προπονητικό ρόλο, έχει και έναν ιδιαίτερα παιδαγωγικό ρόλο με αποτέλεσμα την συμπεριφορά του, ο τρόπος με τον οποίον θα συμπεριφερθεί και θα αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις, τόσο κατά την διάρκεια της προπόνησης όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη του παιδιού.»

Γιάννης Χρυσανθόπουλος (Προπονητής Μπάσκετ): «Στα πλαίσια της ετοιμότητας των Ελλήνων προπονητών ο σύνδεσμος κάθε χρόνο διοργανώνει μαζί με Δήμους και σωματεία στην επαρχία κάποια σεμινάρια. Ένα από αυτά είναι φέτος με την ευκαιρία της δημιουργίας της καινούργιας ομάδας στο Καρπενήσι και το ενδιαφέρον των ανθρώπων εδώ είναι μεγάλο για την καλαθοσφαίριση και αποφασίστηκε να έρθουμε και να κάνουμε 4 ομιλίες σε δυο διαφορετικές ημέρες μαζί με τον κ. Κτιστάκη. Τα θέματα είναι περισσότερο σε βασική τεχνική, όσο σε συνεργασίες 3 παικτών και άμυνες στην μεσαία θέση στο middle post. Το μπάσκετ μας χαρίζει διακρίσεις, αλλά το μπάσκετ δεν είναι μόνο η βιτρίνα του, οι επιτυχίες των ομάδων στην Ευρώπη και η Εθνική ομάδα, είναι και τα μικρά σωματεία, τα μικρά παιδιά, η υποδομή και πάνω σε αυτή την βάση ήρθαν και αυτές οι επιτυχίες των αθλητών μας και των ομάδων μας. Όλοι αυτοί οι αθλητές και κυρίως οι Έλληνες που βλέπουμε αυτή την στιγμή στις μεγάλες ομάδες, έχουν περάσει από ακαδημίες και από αναπτυξιακά προγράμματα της Ομοσπονδίας. Οι προπονητές μας στην Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και φροντίζουμε ώστε το επίπεδο μας να αναβαίνει κάθε χρόνο.»

Γιάννης Κτιστάκης (Προπονητής Μπάσκετ): «Μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του συνδέσμου προπονητών για την διοργάνωση τοπικών σεμιναρίων βρισκόμαστε εδώ στο Καρπενήσι για να κάνουμε 4 ομιλίες. Τα δικά μου θέματα είναι επίθεση εναντίον man to man από διάταξη box και παραλλαγές αυτής της επίθεσης και μεθοδολογία, δηλαδή κλιμάκωση της άμυνας man to man στο μισό γήπεδο. Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία του συνδέσμου σε συνεργασία με τα τοπικά σωματεία είναι πάρα πολύ αξιόλογη. Γίνεται πολύ σημαντική επιμόρφωση των Ελλήνων προπονητών και είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και να ευχαριστήσω για την φιλοξενία των παιδιών της τοπικής ομάδας και του Δήμου Καρπενησίου. Έχω βρεθεί άλλες δυο φορές στο Καρπενήσι για προετοιμασία με ομάδες και πάντα το επίπεδο φιλοξενίας ήτανε πάρα πολύ υψηλό. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι προπονητές θα μπορέσουν να αποκομίσουν κάποια πράγματα, να επιμορφωθούν και να ανεβάσουν το επίπεδο της δουλειάς τους, ουτωσώστε μακροπρόθεσμα και από το Καρπενήσι να δούμε αξιόλογους παίκτες να προχωρούν προς τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων και να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται.»

Φώντας Ζαχαρόπουλος (Προπονητής Π.Α.Κ.): «Είναι το πρώτο τοπικό σεμινάριο καλαθοσφαίρισης που γίνεται στο Καρπενήσι. Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Γίνεται σε συνεργασία με τον σύνδεσμο Ελλήνων προπονητών καλαθοσφαίρισης και τον Δήμο Καρπενησίου. Ευχαριστούμε και τους δυο για την βοήθεια τους. Καλεσμένοι μας από άποψη προπονητικής είναι ο κ. Κτιστάκης και ο κ. Χρυσανθόπουλος, που είναι μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΠ. Ο κύριος Κτιστάκης αντικαθιστά τον κύριο Μπολάτογλου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας σήμερα. Η συμμετοχή είναι συμπαθητική, τοπικοί γυμναστές από την περιφέρεια μας και προπονητές από ομάδες και ακαδημίες της περιφέρειας. Έχουμε επίσης και κάποια άτομα εκτός περιφέρειας της δικιάς μας.»

Κατερίνα Μπαλωμένου (Προπονήτρια Π.Α.Κ.): «Το σεμινάριο είναι μια προσπάθεια που κάνει ο ΣΕΠΚ, για ενημέρωση και βελτίωση της τεχνογνωσίας των προπονητών. Εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμα και την αθλητική ψυχολογία, γιατί την θεωρούμε ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι στην προετοιμασία ενός αθλητή. Μαζί μας έχουμε τον κ. Σταύρου, ο οποίος είναι αθλητικός ψυχολόγος, λέκτορας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στα ΤΕΦΦΑ Αθηνών. Το σεμινάριο διαρκεί δυο μέρες ξεκινάει το Σάββατο το πρωί και ολοκληρώνεται την Κυριακή το μεσημέρι.»