Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΚ Βελούχι-Ποταμιά 2-0

Την πρόκριση του στον τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Ευρυτανίας πανηγύρισε ο καλύτερος ΑΠΟΚ. Οι Καρπενησιώτες με δυο τέρματα από το πρώτο 45λεπτο επικράτησαν δίκαια και καθαρά με 2-0 της μαχητικής Ποταμιάς.
Ο πρώτος ημιτελικός του κυπέλλου Ευρυτανίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου. Άρχισε στις 3  έγινε κάτω από δυνατό αέρα και πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει ένα αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι.
Το Βελούχι έκανε αρκετά καλή εμφάνιση από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, όπου κατάφερε να φτάσει στην επίτευξη της νίκης-πρόκρισης. Η ομάδα του Γιάννη Φλωράκη έδειξε χαρακτήρα σε ένα καθοριστικής σημασίας παιχνίδι. Πλέον ο ΑΠΟΚ ετοιμάζεται για τον τελικό, επιδιώκοντας να κατακτήσει άλλο ένα τρόπαιο.
Η Ποταμιά έμεινε πίσω στο σκορ από νωρίς. Έπειτα ήταν αρκετά δύσκολα τα πράγματα για αυτήν. Βελτιώθηκε σημαντικά στην επανάληψη, χάνοντας 1-2 σημαντικές ευκαιρίες όμως δεν μπόρεσε να μπει στο παιχνίδι και να μειώσει. Οι Μεγαλοχωρίτες του Σπύρου Κολόκα είχαν φτάσει στους «4», αποκλείοντας προηγουμένως τον Άγιο Προκόπιο και τον Απεραντιακό.
Ο ΑΠΟΚ περιμένει να μάθει αύριο τον αντίπαλο του για τον τελικό του κυπέλλου Ευρυτανίας, ο οποίος θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου. Η Ποταμιά αντιμετωπίζει ύστερα από δυο εβδομάδες για την Α΄ ΕΠΣΕ τον Άγιο Προκόπιο στο τελευταίο παιχνίδι της σαιζόν.

Πλήθος κόσμου
Το ενδιαφέρον των φιλάθλων της περιοχής προσέλκυσε το παιχνίδι. Πάνω από 100 φίλοι του ποδοσφαίρου παρακολούθησαν τον πρώτο ημιτελικό.



Τιμωρημένοι στην κερκίδα
Ο προπονητής της Ποταμιάς Σπύρος Κολόκας και ο γενικός αρχηγός του Βελουχίου Νεκτάριος Καρδαμπίκης παρακολούθησαν το παιχνίδι από τις κερκίδες, καθώς είναι τιμωρημένοι. Ο κ. Καρδαμπίκης θα έχει δικαίωμα να κάτσει στον πάγκο της ομάδας του στον τελικό κυπέλλου, καθώς εκπνέει η τιμωρία του.



Πιστοί «ΑΠΟΚτζήδες»-«Ποταμίτες»
  
 
Ο παλαιός άσος του ΑΠΟΚ Δήμος Αθανασίου και ο πρώην τερματοφύλακας της ίδιας ομάδας Δημήτρης Ρεσίτης είδαν τον αγώνα από τον πάγκο της ομάδας τους. Από την Ποταμιά στον πάγκο ήταν ξανά ο πρώην ποδοσφαιριστής της και νυν της Μυρίκης Δημήτρης Κοτρώνης.


Εκτός Τσουκαλάς-Σαΐτης














Οι ποδοσφαιριστές των τυπικά γηπεδούχων Βασίλης Τσουκαλάς και Τάκης Σαΐτης ήταν εκτός αποστολής, παρακολουθώντας το παιχνίδι από τον πάγκο της ομάδας τους. Ο δεύτερος δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού.

Δεξί μπακ ο Κρίντας


Ο Κώστας Κρίντας αγωνίστηκε σε ρόλο δεξιού μπακ και πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση. Συνήθως παίζει στα αμυντικά χαφ και σπάνια στην άμυνα.

Ξανά 2-0
Και στην προηγούμενη φάση του κυπέλλου ο ΑΠΟΚ είχε επικρατήσει με 2-0. Τότε είχε νικήσει την Παλαιοκατούνα εκτός έδρας.

Βασικός ο Τσιλίκας


Φανέλα βασικού πήρε ο Σάκης Τσιλίκας, που αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του Τάκη Σαΐτη στην επίθεση. Επανήλθε ο θετικός πορτιέρο Θεοδόσης Κόκκοτος, που πήρε την θέση του Γιώργου Γιόγιου, ενώ ξεκίνησε ο αρχηγός Γιώργος Κρασιάς αντί του Αντώνη Ζαχαρόπουλου, που ήταν εκτός 18αδας.

Κρέντη ή Μυρίκη
Οι νικητές αναμένουν τον αντίπαλο τους και τον δεύτερο φιναλίστ του τελικού, ο οποίος θα είναι είτε η Κρέντη είτε η Μυρίκη (Αγωνίζονται αύριο 10-3 στο γήπεδο Κερασοχωρίου).

Οδηγίες ο Γιαννακόπουλος


Από τους φιλοξενούμενους οδηγίες από τον αγωνιστικό χώρο έδινε ο τραυματίας Κώστας Γιαννακόπουλος, κατόπιν συνεννόησης με τον Σπύρο Κολόκα.

Έπαιξε με Άλκη Κατή


Ο έμπειρος Άλκης Κατής άρχισε για πρώτο φορά στο βασικό σχήμα της Ποταμιάς. Ξεκίνησε ως στόπερ και στην επανάληψη πέρασε ως αμυντικός χαφ.

Μέσα οι Ι. Γκορόγιας-Σ. Μπούρας














Αριστερά στην άμυνα έπαιξε ο Γιάννης Γκορόγιας, ενώ ως πλάγιος χαφ ξεκίνησε ο Σπύρος Μπούρας. Οι δυο ποδοσφαιριστές δεν είχαν παίξει στο 1-2 μέσα στην Κρέντη. Εκτός 18αδας ήταν οι Γιώργος Πλεξίδας και Πάνος Στόκας.

Αρκετοί παράγοντες
 

Τον ημιτελικό παρακολούθησαν παράγοντες και των δυο ομάδες. Από πλευράς ΑΠΟΚ ήταν οι: Κώστας Πασσάς, Νεκτάριος Καρδαμπίκης, Γιώργος Νικολακόπουλος και Αντρέας Κατσακιώρης, όπως και ο πρώην πρόεδρος Μπάμπης Τσιτούρης. Από την Ποταμιά στον πάγκο κάθισαν ο πρόεδρος Θανάσης Μπακατσιάς και ο Βασίλης Μπούρας και στην κερκίδα οι: Πάνος Ελευθερίου, Γιώργος Μάναλης και Γιάννης Μαντζιούτας.

Για 7η συνεχόμενη φορά τελικό
Το Βελούχι συμμετείχε ανελλιπώς από το 2007 και ύστερα στον τελικό κυπέλλου, κατακτώντας τα 5 από τα 6 τελευταία τρόπαια. Είναι ο πολυνίκης του θεσμού, έχοντας κερδίσει 17 τρόπαια από τα 22 συνολικά και συμμετέχοντας σε 19 τελικούς!.

Ευχές Φλωράκη & Κολόκα
Οι δυο τεχνικοί Γιάννης Φλωράκης και Σπύρος Κολόκας αντάλλαξαν ευχές πριν την έναρξη. Είχαν συνεργαστεί για τελευταία φορά στον ΑΠΟΚ την σαιζόν 2002-2003, όπου ο πρώτος ήταν προπονητής και ο δεύτερος ποδοσφαιριστής.



Α΄ Μέρος

Ανωτερότητα και προβάδισμα ασφαλείας
Καλύτερος ήταν στο πρώτο ημίχρονο ο ΑΠΟΚ, ο οποίος κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 και να κάνει σημαντικό βήμα πρόκρισης. Η Ποταμιά απείλησε μόλις μια φορά.

Δυνατό μαρκάρισμα


Στο 4΄ο Άλκης Κατής δέχτηκε ένα δυνατό μαρκάρισμα από τον Κώστα Μπόνια και έμεινε για λίγο στο έδαφος. Ο ποδοσφαιριστής του Βελουχίου τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα.

Γκολ-κόρνερ ο Μπόνιας


Με ένα εξαιρετικό χτύπημα κόρνερ ο Κώστας Μπόνιας στο 10ο λεπτό νίκησε τον Χρήστο Παπαβασιλείου, που φέρει ευθύνη για το γκολ. Το Βελούχι προηγήθηκε με 1-0 και ο σκόρερ αφιέρωσε το γκολ στον Δήμο Αθανασίου.






Αποθέωση Καρβέλη
Μερίδα φίλων που βρέθηκε στην κερκίδα αποθέωσε στο 28΄ τον ποδοσφαιριστή των «κυανόλευκων» Μπάμπη Καρβέλη. Συνθήματα ακούστηκαν και για τον επιθετικό του Απεραντιακού Γιάννη Γιαννή(!).


Ευκαιρία με Μαντζιούτα


Η ομάδα του Σπύρου Κολόκα έχασε σημαντική ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 25΄ με την κεφαλιά του Κώστα Μαντζιούτα, που απέκρουσε σε κόρνερ ο αντίπαλος πορτιέρο.

2-0 με Κρασιά


Το συγκρότημα του Γιάννη Φλωράκη έκανε δυο τα τέρματα του στο 29΄ με τον αρχηγό του Γιώργο Κρασιά, ύστερα από στημένη μπάλα του Κώστα Μπόνια. Ο 42χρονος, ο οποίος ήταν αρκετά καλός στα αμυντικά του καθήκοντα πέτυχε το πρώτο φετινό του γκολ.




Συστάσεις σε Φλωράκη
Ο διαιτητής Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος στο 40΄ έκανε συστάσεις στον τεχνικό του Βελουχίου Γιάννη Φλωράκη, που διαμαρτυρήθηκε.



Χέρι Ξαγάρα εκτός περιοχής


Στο 45΄+2΄ οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι σε χέρι του Σπύρου Ξαγάρα, μετά από σέντρα του Ντίνου Γιαννόπουλου από αριστερά. Ο κ. Χρυσαφόπουλος υπόδειξε εύστοχα φάουλ εκτός περιοχής.

Οι καλύτερες φάσεις
10΄: Ο Μπόνιας με απευθείας εκτέλεση κόρνερ από αριστερά έστειλε την μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» του Παπαβασιλείου, που δεν εκτίμησε σωστά την πορεία της μπάλας, κάνοντας το 1-0.
17΄: Σέντρα του Φλωράκη από δεξιά, κεφαλιά του Τσιλιμέκη κατέληξε άουτ από το αριστερό δοκάρι της Ποταμιάς.
25΄: Εκτέλεση φάουλ του Μπίκα από αριστερά, ο Μπούρας Σ. έπιασε την πρώτη κεφαλιά, ο Μαντζιούτας την δεύτερη από αριστερά, που απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ ο Κόκκοτος από το δεξί του «παραθυράκι».
29΄: Κόρνερ του Μπόνια από αριστερά, ο Κρασιάς με κεφαλιά μέσα από την μικρή περιοχή στην αριστερή γωνία της Ποταμιάς έκανε το 2-0.
42΄: Ο Τσιλίκας, αφού συνδυάστηκε με τον Φλωράκη σούταρε έξω από την περιοχή άουτ από το δεξί δοκάρι του Παπαβασιλείου.

Β΄ Μέρος

Ισορροπημένη επανάληψη-Ανεβασμένη η Ποταμιά
Πιο καλό ποιοτικά ήταν το δεύτερο ημίχρονο και με περισσότερες φάσεις. Κλασικές ευκαιρίες είχαν και οι δυο ομάδες εκατέρωθεν, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να βελτιώνουν το αγωνιστικό τους προφίλ. Το Βελούχι έφτασε κοντά και σε τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις.

Τετ α τετ Γιώργου Μπούρα


Στο 52΄ ο Γιώργος Μπούρας βρέθηκε σε θέση τετ α τετ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει. Το πλασέ του αποκρούστηκε από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.


Με Ζαλοκώστα ο ΑΠΟΚ


Σε ρόλο αμυντικού μέσου πέρασε στο γήπεδο στην επανάληψη ο Δημήτρης Ζαλοκώστας. Ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για δεύτερη φορά φέτος με την ομάδα του, την οποία θα ενισχύσει σημαντικά στα επόμενα παιχνίδια.


Σωτήριες επεμβάσεις του Κόκκοτου


Το «μηδέν» κράτησε ο Θεοδόσης Κόκκοτος, που έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Νίκησε στο 25΄ τον Κώστα Μαντζιούτα, στο 52΄ τον Γιώργο Μπούρα και στο 84΄ τον Άλκη Κατή.



Τους κράτησε ο Παπαβασιλείου


Αρκετά καλός ήταν στην επανάληψη..ο μοιραίος του πρώτου μέρους Χρήστος Παπαβασιλείου. Ο Φθιωτός πορτιέρο απέκρουσε ενστικτωδώς σουτ του Σάκη Τσιλίκα στο 48΄ και στο 58΄ και κεφαλιά του Μπάμπη Καρβέλη στο 91΄. 


Οι καλύτερες φάσεις
48΄: Από συνδυασμό Κρίντα-Τσιλιμέκη-Τσιλίκα, ο δεύτερος πάσαρε στον τελευταίο, το σουτ του οποίου μέσα από την περιοχή απέκρουσε ενστικτωδώς στην δεξιά του γωνία ο τερματοφύλακας της Ποταμιάς.
52΄: Από λάθος γύρισμα του Μπόνια, ο Μπούρας Γ. μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και σε θέση τετ α τετ πλάσαρε, αλλά ο Κόκκοτος απέκρουσε σωτήρια.
58΄: Ατομική ενέργεια του Κρίντα από δεξιά και σέντρα στον Τσιλίκα, το πλασέ του οποίου εξ επαφής απέκρουσε ο Παπαβασιλείου, νέο σουτ του Τσιλιμέκη κατέληξε έξω από το δεξί δοκάρι της Ποταμιάς.
72΄: Σέντρα του Γκορόγια από αριστερά, ο Γιαννόπουλος δεν κατάφερε να πλασάρει και να σκοράρει.
84΄: Εκτέλεση φάουλ του Κοσμά από δεξιά, ο Κατής έπιασε κεφαλιά, την οποία μπλόκαρε όμορφα στην δεξιά του γωνία ο Κόκκοτος.
87΄: Σέντρα του Μπόνια από την δεξιά πλευρά, κεφαλιά του Τσιλιμέκη στο δεύτερο δοκάρι κατέληξε λίγο πάνω από την εστία της Ποταμιάς.
91΄: Ο Τσιλιμέκης έβγαλε σέντρα από αριστερά, την κεφαλιά του Καρβέλη απέκρουσε εντυπωσιακά στην δεξιά του γωνία ο Παπαβασιλείου.
92΄: Ο Καρβέλης σέντραρε από δεξιά, η κεφαλιά του Τσιλιμέκη πέρασε πάνω από την εστία της Ποταμιάς.
93΄: Ο Καρβέλης έδωσε στον Κρίντα, το μακρινό σουτ του οποίου απέκρουσε στο κέντρο του τέρματος του ο Παπαβασιλείου.

Πανηγύρισαν
Μετά το τέλος του παιχνιδιού οι ποδοσφαιριστές του Βελουχίου πανηγύρισαν την πρόκριση τους φωνάζοντας δυνατά το όνομα της ομάδας τους.



Καταθέτει ένσταση η Ποταμιά














Οι φιλοξενούμενοι σύμφωνα με τις δηλώσεις του προπονητή τους Σπύρου Κολόκα θα καταθέσουν ένσταση για να κερδίσουν το παιχνίδι στα χαρτιά, καθώς αντελήφθησαν πως στο φύλλο αγώνος με το Νο 18 είχε δηλωθεί ο Μπάμπης Καρβέλης, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε ως τελευταία αλλαγή ο Μιχάλης Νούλας, που δεν ήταν δηλωμένος στην 18αδα.Η επιτροπή της ΕΠΣ Ευρυτανίας θα αποφασίσει για την τύχη της ένστασης.

Τι αναφέρει ο κανονισμός
Ο ΚΑΠ αναφέρει στο άρθρο 23  Ενστάσεις επιτρέπεται να υποβάλλονται μόνο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες για τους παρακάτω αποκλειστικά λόγους:
παρ. 1. στ) Για πλαστοπροσωπία ποδοσφαιριστή, που υποχρεωτικά πρέπει να κατονομάζεται.  Η ένσταση αυτή μπορεί να στρέφεται κατά ενός ή περισσοτέρων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν, που πρέπει να κατονομάζονται.
παρ.2. Οι ενστάσεις των περιπτώσεων α΄, β΄ και στ΄ της προηγούμενης παραγράφου αυτού του άρθρου, καταχωρούνται στην οικεία στήλη στο Φ.Α. από τους αρχηγούς των ομάδων που ενίστανται, πριν από την έναρξη του αγώνα, με εξαίρεση ένσταση πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή, η οποία υποβάλλεται μέχρι την υπογραφή του Φ.Α. και με την προϋπόθεση ότι ο διαιτητής θα έχει ειδοποιηθεί σχετικά-μέσα στον αγωνιστικό χώρο-από τον αρχηγό της ενιστάμενης ομάδας μέχρι τη λήξη της διάρκειας του αγώνα και της τυχόν παράτασης του. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής, έχει την υποχρέωση να δώσει εντολή στον ποδοσφαιριστή (ή στους ποδοσφαιριστές) κατά του οποίου στρέφεται η ένσταση, να μη φύγει από το γήπεδο, μέχρις ότου συγκεντρώσει και καταχωρήσει στο Φ.Α. τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν το αρμόδιο όργανο στην εκδίκαση της ένστασης (στοιχεία ταυτότητας, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χρώμα μαλλιών και ματιών, άλλα εμφανή σημεία, δείγμα υπογραφής κλπ). Επίσης ο διαιτητής έχει την υποχρέωση να κρατήσει την κατάσταση υγείας και τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των αγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση και να τα παραδώσει στην διοργανώτρια μαζί με το Φ.Α.

Ένταση με Ελ Ταχάν














Μετά την λήξη του παιχνιδιού επικράτησε ένταση μεταξύ παιχτών των φιλοξενούμενων με κυριότερο τον Χρήστο Κοσμά και τον δεύτερο επόπτη Μίλτο Ελ Ταχάν, με το επεισόδιο να ξεκινά λίγα λεπτά πριν το τέλος.




Κίτρινες Κάρτες
Κρίντας, Μπόνιας, Κατής, Μαντζιούτας

Διακριθέντες
ΑΠΟΚ: Κρίντας, Τσιλιμέκης, Κόκκοτος, Μπόνιας, Ξαγάρας, Κρασιάς
Ποταμιά: Γκορόγιας, Σαπούνης, Αζακάς

Δηλώσεις Προπονητών

Γιάννης Φλωράκης (ΑΠΟΚ Βελούχι): «Νομίζω ότι ήταν ένα καλό παιχνίδι και από τις δυο ομάδες. Πιστεύω ότι κερδίσαμε δίκαια, προηγηθήκαμε γρήγορα στο σκορ, βάλαμε και ένα δεύτερο γκολ νωρίς. Σε αυτά τα παιχνίδια όμως θα πρέπει να συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό και να προσπαθούμε περισσότερο. Οι παίχτες μου εφησυχασήστηκαν από το 2-0, βέβαια και ο αντίπαλος παρουσιάστηκε αρκετά δυνατός, προσπάθησε και αυτός. Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες. Κοιτάμε το παιχνίδι του τελικού και τα παιχνίδια των μπαράζ. Εύχομαι καλή συνέχεια στην Ποταμιά.»

Σπύρος Κολόκας (Ποταμιά): «Σήμερα μπήκαμε μέσα στο παιχνίδι με σκοπό να κάνουμε μια καλή εμφάνιση και το αποτέλεσμα θα έρχονταν ανάλογα με την παρουσία μας. Σε δυο φάσεις από κόρνερ, φάγαμε το ένα απευθείας, που φέρει ευθύνη ο τερματοφύλακας και το δεύτερο ξανά από κόρνερ που μέσα στην μικρή περιοχή δεν πήγε κάποιος παίκτης μας να διώξει την μπάλα. Στην συνέχεια είχαμε ευκαιρίες, να βάλουμε ένα γκολ και να μπούμε ξανά στο παιχνίδι. Δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε και δικαίως χάσαμε. Συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες ,που πιστεύω παρουσίασαν ένα καλό θέαμα δημιουργώντας ευκαιρίες εκατέρωθεν. Στο τέλος του αγώνα αφότου υπήρχε μια μικροένταση, διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή που έγινε με το νούμερο 18, που είχε δηλωθεί ο Καρβέλης, έγινε αλλαγή με τον ποδοσφαιριστή Νούλα. Για το συμφέρον της ομάδας μας θα κινηθούμε κάνοντας τις προβλεπόμενες κινήσεις, για να καταχωρηθεί το ματς υπέρ μας. Είναι άδικο βέβαια για την ομάδα του ΑΠΟΚ, γιατί μας κέρδισε καθαρά και με ένα λάθος τους μπορεί να αποκλειστούν από το κύπελλο και να χάσουν τον αγώνα.»

Συνθέσεις Ομάδων

ΑΠΟΚ Βελούχι (Γιάννης Φλωράκης): Κόκκοτος, Κρίντας, Συγκελόπουλος, Ξαγάρας, Κρασιάς, Κουτσονίκας(46΄ Ράπτης Π.), Μπόνιας, Κουτσουπιάς(77΄ Καρβέλης), Φλωράκης, Τσιλιμέκης Δ., Τσιλίκας(62΄ Ζαλοκώστας)

Ποταμιά (Σπύρος Κολόκας): Παπαβασιλείου, Μπίκας, Γκορόγιας Ι.(72΄ Μπούρας Α.), Αζακάς, Κατής Α., Ίβρος, Μπούρας Σ.(66΄ Κοσμάς), Μαντζιούτας Κ., Γιαννόπουλος, Ζαγκότσης(55΄ Σαπούνης), Μπούρας Γ.

Διαιτητής: Νεκτάριος Χρυσαφόπουλος (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
1ος Βοηθός: Λάμπρος Κολοκώτσιος (ΕΠΣ Ευρυτανίας)
2ος Βοηθός: Μίλτος Ελ Ταχάν (ΕΠΣ Ευρυτανίας)






























Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες: Δημήτρης Κολλημένος