Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η ιστορία του γυναικείου βόλεϊ στην Ευρυτανία




Τη δικιά του ιστορία έχει γράψει κατά το παρελθόν το γυναικείο βόλεϊ στην Ευρυτανία, που αποτελούσε τη δεκαετία το 90΄ το δεύτερο ομαδικό άθλημα στον νομό, μαζί με το ποδόσφαιρο Το μπάσκετ ήρθε μόλις το 2011 στο Καρπενήσι, ενώ ποτέ δεν λειτούργησε  μέχρι σήμερα κάποια ομάδα πόλο η χάντμπολ.
Κάποτε  κάποτε ομάδα πετοσφαίρισης γυναικών, η οποία πρωταγωνιστούσε. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 1990΄ ο Αίολος Προφήτη Ηλία αποτέλεσε μια από τις δυνατότερες ομάδες της Στερεάς Ελλάδας. Η δημιουργία της ομάδας χρονολογείται στις 31/10/1986, όταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής Βασίλης Πανώλης έκανε αυτό το εγχείρημα,  προτείνοντας την ίδρυση του συλλόγου στον αείμνηστο Πρόεδρο του συλλόγου Παύλο Τσιγαρίδα. Έφορος στην Ε.Ο.Π.Ε. (Ομοσπονδία του αθλήματος) ήταν ο επί σειρά ετών γενικός γραμματέας του συλλόγου Σεραφείμ Λερογιάννης («Ζωντανή ιστορία του σωματείου) και αντιπρόσωπος ο Χρήστος Μαχαλιώτης. Την δεκαμελή κατάσταση αναγνώρισης του τμήματος, που απεστάλη τον Οκτώβριο του 1986 στην ομοσπονδία υπέγραψαν οι: Παύλος Τσιγαρίδας, Σεραφείμ Λερογιάννης, Ευθύμιος Γραμματίκας, Σταυρός Σιαξαμπάνης, Γιάννης Σακκάς, Φώτης Κατής, Κώστας Σακκάς, Παναγιώτης Γεωργίου, Αντρέας Κουμπούρας και Γρηγόρης Μαρούλης. Οι πρώτες παίχτριες του συλλόγου ήταν  κατά αλφαβητική σειρά οι εξής: Κατερίνα Αντωνοπούλου, Ζωή Αντωνοπούλου, Δήμητρα Βουτσέλη, Κατερίνα Γαλανού, Ροδοθέα Καρφή, Παναγιώτα Κλειτσάκη, Σοφία Λώλου, Γιάννα Μπάτζιου, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Άννα Παπαροιδάμη, Ράνια Πέτρου, Ρίτσα Πιστιόλη, Δήμητρα Σαξώνη, Τζένη Σαξώνη, Ματίνα Σαξώνη, Τζίνα Στεροπούλου, Μαρία Τσολάκη, Κατερίνα Τσούκα, Πολυξένη Τσούκα και Κατερίνα Χαντζοπούλου.



Ο πρώτος αγώνας
Στις 15/2/1987 με αρχηγό τη Κατερίνα Γαλανού ο Αίολος έδωσε το πρώτο του παιχνίδι με αντίπαλο τον Γ.Σ. Λαμίας, γνωρίζοντας την ήττα με 0-3(8-15, 14-16, 4-15). Μια εβδομάδα μετά πέτυχε την πρώτη του νίκη με 3-1 (15-11, 7-15, 16-14, 15-5) εκτός έδρας επί του Μαγνησιακού.


Πρωτάθλημα νεανίδων στο Καρπενήσι

 












Η ΕΟΠΕ ανέθεσε μάλιστα το 1992  στον Αίολο την διοργάνωση της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος νεανίδων. Συμμετείχαν σπουδαίες ομάδες και συγκεκριμένα οι: Άρης Νικαίας, Ηλυσιακός, Μεσσηνιακός, Ε.Α.  Λάρισας και Νίκη Αλεξανδρούπολης, η οποία κατέκτησε τον τίτλο. Ο αείμνηστος Εβρίτης παράγοντας της ομοσπονδίας Μιχάλης Παρασκευόπουλος (Έφυγε από την ζωή το 2001 σε ηλικία 72 ετών) βρέθηκε στο Καρπενήσι και έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τη διοργάνωση.

Μια μετά την άλλη οι επιτυχίες
Στο Καρπενήσι αφίχθη το 1993 ο γυμναστής Ηλίας Σκαμπαρδώνης, με την ομάδα του Προφήτη Ηλία να έχει υπό την προεδρία του τον Δημήτρη Ευαγγελοδήμο. Ο Αίολος συμμετείχε έως το 1997 στις τελικές φάσεις πρωταθλημάτων με κορασίδες, νεανίδες και  γυναίκες. Το 1995 κατέκτησε τα πρωταθλήματα γυναικών, κορασίδων και δυο χρόνια μετά(1997) το πρωτάθλημα νεανίδων κεντρικής Ελλάδας!.

Κοντά στην Β΄ Εθνική
Ως πρωταθλητής Στερεάς Ελλάδας την σαιζόν 1994-1995 ο Αίολος διεκδίκησε την άνοδο στην Β΄ Εθνική. Αντιμετώπισε τον Φιλαθλητικό Λάρισας εκτός έδρας, χάνοντας με 3-0. Στις ιστορικές νίκες συγκαταλέγεται το 3-2 επί του Εθνικού Κοζάνης (15-12, 10-15, 15-5, 6-15, 15-6). Την «χρυσή» ομάδα του Αιόλου, που άγγιξε την άνοδο στις μεγάλες κατηγορίες αποτελούσαν οι: Γεωργία Καντλή, Κατερίνα Καρακώστα, Γεωργία Κλειτσάκη, Αστρινή Μπακόλα, Δήμητρα Λάππα, Φωτεινή Πατρώνη, Ελένη Τσιάρα, Ελένη Τσιώνη(Έχει αγωνιστεί μέχρι την Α2΄ και σε πολλές ομάδες της Β΄ Εθνικής), Παναγιώτα Τσιώνη, Ελένη Χαντζοπούλου, Ιωάννα Χαντζοπούλου, Μαρία Χαντζόπουλου και Χρυσάνθη Χαντζοπούλου.

4ο του Λύκειο Καρπενησίου!
Δείγμα της εξαιρετικής ανάπτυξης του βόλεϊ  αποτέλεσε η εκπληκτική θέση του Λυκείου Καρπενησίου στους Πανελλήνιους Αγώνες, φτάνοντας μέχρι την τελική φάση της Πάτρας.

Αντιμέτωπες με σπουδαία ονόματα

 












Τον Απρίλιο του 1997 ο Αίολος ως πρωταθλητής νεανίδων αντιμετώπισε την ιστορική Ε.Α. Λάρισας(Με παραστάσεις Α1΄). Γνώρισε την ήττα με 0-3(1-15, 5-15, 2-15), έχοντας ως αντιπάλους την πασαδόρο, γεννημένη το 1978 Ελευθερία Χατζηνίκου (Πρώην διεθνής αθλήτρια και MVP της Α1΄ το 2011 με τον Παναθηναϊκό, με θητεία επίσης σε: Μαρκόπουλο, Φιλαθλητικό, Απόλλωνιο και Ολυμπιακό) και την ακραία, γεννημένη το 1982 Ελπίδα Τικταπανίδου (Με θητεία επίσης σε: Αίαντα Ευόσμου, Άρη, Φιλαθλητικό, ΑΕΚ και Ανατόλια), δυο μετέπειτα μεγάλα ονόματα του γυναικείου βόλεϊ.


Η διάλυση
Τα οικονομικά προβλήματα, η κούραση των παραγόντων, που μόχθησαν όλα αυτά χρόνια, η απουσία βοήθειας από τους φορείς και η έλλειψη προπονητών οδήγησαν λίγο αργότερα (Περίπου το 2000) στη διάλυση του τμήμα βόλεϊ του Προφήτη Ηλία.

Η επαναφορά του βόλεϊ από Εύρυτο, Π.Α.Κ και Άτλαντα


Το 2004 λειτούργησε τμήμα βόλεϊ ο Α.Ο.Λ. Εύρυτος με προπονήτριες της παλαιές παίχτριες του Αιόλου Δήμητρα Λάππα και Γεωργία Καντλή. Αγωνίστηκε μάλιστα τη σαιζόν 2008-2009 στο περιφερειακό πρωτάθλημα κορασίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας (3ος Όμιλος), με την προσπάθεια του συλλόγου να σταματά λίγο πριν το 2010.
Το 2012 η Π.Α.Κ. άρχισε με προπονήτρια την Δήμητρα Λάππα νέο τμήμα πετοσφαίρισης. Τα επόμενη χρόνια(2013-2014) συμμετείχε με αξιόλογη παρουσία στο πρωτάθλημα παγκορασίδων της ΕΣΠΕΚΕΛ με προπονητή τον Χρήστο Μακρή, φτάνοντας στους "16" του θεσμού και γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τον Ασκληπιό Τρικάλων. Τη σαιζόν 2014-2015 έπαιξε με την ομάδα κορασίδων υπό τις οδηγίες της Κατερίνας Μπαλωμένου και έφτασε ξανά ως του "16", γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τον Α.Ο. Σουφλαρίων.
Ακολούθησε, το 2014 η νέα ομάδα του Άτλαντα με προπονητή τον Χρήστο Μακρή, που άλλαξε "στρατόπεδο". Μάλιστα ο Γυμναστικός ενεργοποίησε και το τμήμα γυναικών, εκτός από τις ακαδημίες, λαμβάνοντας μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΚΕΛ τις περιόδους 2014-2015 και 2015-2016, σημειώνοντας δυο νίκες τη δεύτερη σαιζόν κόντρα στον Γ.Σ. Λαμίας. Συμμετείχαν στο ρόστερ του και παλαιές αθλήτριες του Αιόλου. 
Επιπλέον συμμετείχε με ομάδα παγκορασίδων (2014-2015) και πέτυχε σπουδαία επιτυχία, φτάνοντας ως τη φάση των "8", στην οποία αποκλείστηκε από την Αργώ Βόλου και με την ομάδα κορασίδων τη σαιζόν 2015-2016, φτάνοντας ως τους "16" (Δεν κατέβηκε να αγωνιστεί κόντρα στον Ασκληπιό Τρικάλων). Έφορος του τμήματος ήταν ο Μιχάλης Σφακιανάκης. 
Ύστερα και από το 2016 δεν υπήρξε εκπροσώπηση από κάποια ομάδα της Ευρυτανίας στα πρωταθλήματα, καθώς σταμάτησε η λειτουργία των δυο συλλόγων. 
Από τον Σεπτέμβριο του 2020 επαναλειτούργησε η ακαδημία βόλει της Π.Α.Κ. με προπονήτρια την Κατερίνα Μπαλωμένου.









Πληροφορίες-Φωτογραφίες από τα αφιερώματα των Ευρυτανικών Νέων (http://www.evrytanika.gr) και των www.xifiesport.gr