Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Στις 2-3 Μαρτίου εκδήλωση στο Βελούχι για την διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού


Μια πρωτοποριακή εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Μαρτίου στο χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου. Θα γίνουν διάφορες όμορφες εκδηλώσεις με στόχο την διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού.
Η λεοπάρδαλη του χιονιού, το πανέμορφο αυτό αιλουροειδές, ζει στα Ιμαλάϊα σε
υψόμετρο 3.500 - 6.000 μέτρων. Τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηρισθεί ως
απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα με διάφορες δράσεις και έρευνα προσπαθεί να συμβάλει στην επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου θηλαστικού. Οι άνθρωποι του βουνού θα συγκεντρωθούν φέτος στο Καρπενήσι σε μία πρωτοποριακή εκδήλωση ορειβατικού σκι με σκοπό να συνεισφέρουν σε αυτή τη προσπάθεια. Βραδινές αναβάσεις και καταβάσεις , λαμπαδηδρομίες, χιονοδρομίες στις βόρειες και νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού με έδρα τη ζεστασιά του καταφυγίου θα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της 12ωρης προσπάθειας συλλογής μέτρων.
Η ημέρα της Λεοπάρδαλης απευθύνεται σε όλους τους φίλους του ορειβατικού σκι . Όσοι δεν έχουνε προηγούμενη εμπειρία με το άθλημα θα μπορούν να προμηθευτούν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό από το ορειβατικό καταφύγιο Βελουχίου. Το διασωστικό σώμα Ευρυτανίας, η Velouchi Free ski Team και η εταιρία Κλαουδάτος θα στελεχώσουν τη διοργάνωση. Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Η Dynafit θα συνεισφέρει στη Snow Leopard Trust 1 cent για κάθε μέτρο ανάβασης, που θα πραγματοποιήσει ο κάθε συμμετέχων. Το σύνολο των μέτρων όλων των ορειβατών και χιονοδρόμων 9 χωρών θα βοηθήσουν σημαντικά το έργο αυτής της επιστημονικής κοινότητας.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από φεστιβάλ ταινιών βουνού με ελληνικές και διεθνείς παραγωγές (Σάββατο 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Καρπενησίου)
“Snow Leopard Bus” από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια ειδικά για αυτό το διήμερο. Πληροφορίες , δηλώσεις συμμετοχής: 2237025130.