Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Προπονείται σε Ευρυτανικό έδαφος η «εξάστερη» ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Για πρώτη φορά το Καρπενήσι φιλοξενεί τις δυο μεγαλύτερες Ελληνικές ομάδες του μπάσκετ και συγκεκριμένα τους δυο «αιωνίους». Πρώτος από αυτούς κατέφτασε την Πέμπτη 16 Αυγούστου ο έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, ο οποίος μέχρι τις 29 του μηνός θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, διαμένοντας στο Hotel Spa Montana. Οι «πράσινοι» προπονούνται για πρώτη χρονιά στην Ευρυτανική πρωτεύουσα και γενικότερα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς επί θητείας Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς η θερινή προετοιμασία γινόταν στο Ζλάτιμπορ της Σερβίας.
Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είναι αρκετά ανανεωμένη, καθώς από το περυσινό ρόστερ παρέμειναν μόλις δυο μπασκετμπολίστες, ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Κώστας Τσαρτσαρής. Πολλά νέα πρόσωπα (Σχορτσιανίτης, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Ούκιτς, Μασιούλις, Πάνκο, Κίτσεν, Μπράμος και οι νεαροί Χαραλαμπόπουλος, Διαμαντάκος) προστέθηκαν στους «πράσινους» και κυρίως από την ξένη «αγορά». Επιπλέον θα αποκτηθούν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα τεχνικού άλλοι τρεις μπασκετμπολίστες, που θα αγωνίζονται στις θέσεις 4 και 5.
Η καλαθοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού είναι η πιο πετυχημένη στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ούσα η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους, από την ίδρυση της νέας εποχής του συστήματος Final Four τo 1988 (Κανένας σύλλογος δεν έχει κατακτήσει πάνω από τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους την περίοδο αυτή) και είναι «καταδικασμένος» να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Προπόνηση στο προπονητικό
Την Παρασκευή το απόγευμα οι καλαθοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έκαναν προπόνηση στο αθλητικό κέντρο Καρπενησίου, υπό την παρουσία περίπου 10 φίλων τους. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην φυσική κατάσταση από τον γυμναστή Σάββα Αρώνη.

Η αποστολή


Στο Καρπενήσι βρίσκονται οι κάτωθι μπασκετμπολίστες: Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Βασίλης Ξανθόπουλος, Άντι Πάνκο, Μάικ Μπράμος, Χάρης Γιαννόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Διαμαντάκος και 4 παίχτες από την εφηβική ομάδα και συγκεκριμένα οι: Δημήτρης Σοροπάνης, Ετινόζα Ερεμπντενάτζιε, Γιάννης Αναγνωστάκης και Γιάννης Λογοθέτης.
Μαζί με την υπόλοιπη αποστολή ήρθε και ο 22χρονος φόργουορντ Λεωνίδας Κασελάκης (Φώτο), που αγωνίστηκε πέρυσι  στον Ηλυσιακό και βρίσκεται κοντά συμφωνία, ενώ προπονήσεις κάνει με τους «πράσινους» και ο 35χρονος Νέστορας Κόμματος.

Την Δευτέρα έρχεται ο «Σόφο»


Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης θα ενσωματωθεί την Δευτέρα 20-8 στην προετοιμασία, καθώς είχε πάρει ειδική άδεια, λόγω του θρησκευτικού γάμου του στην Κέρκυρα (18-8).

Αναμένονται άλλοι δυο 

 












Ο Γιόνας Μασιούλις έχει πάρει ειδική άδεια  λόγω της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με την Εθνική Λιθουανίας και είναι απών, όπως και ο Ντέργουιν Κίτσεν, με τους δυο αθλητές να ενσωματώνονται στην προετοιμασία του Καρπενησίου εντός των ημερών.

Χωρίς Ούκιτς


Ο νεοαποκτηθείς Ρόκο Λένι Ούκιτς βρέθηκε κανονικά στην πρώτη προπόνηση της ομάδας, που έγινε την Δευτέρα, ωστόσο αναχώρησε στις 14 Αυγούστου, καθώς έχει υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα μπάσκετ της Κροάτης για τα προκριματικά του Eurobasket του 2013.

Το πρόγραμμα προετοιμασίας


Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν στις 13 Αυγούστου την προετοιμασίας του στο ΟΑΚΑ. Μετά την προετοιμασία του Καρπενησίου (16-29/8) επιστρέφουν στην Αθήνα. Στις 29 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν την Μπάγερν Μονάχου στην Γερμανία, ενώ θα συμμετάσχουν και σε δυο τουρνουά (14-15/9) στην Βουλγαρία, με την συμμετοχή της διοργανώτριας Λουκόιλ, της Μπαρτσελόνα και του Ερυθρού Αστέρα.
Στις 21-23/9 θα αγωνιστούν στο τουρνουά του Ρεθύμνου, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Πέτρου Οικονομάκη.

Κυπελλούχοι Ελλάδας
Ο Παναθηναϊκός έχασε μετά από 9 συνεχόμενα χρόνια το πρωτάθλημα της Α1΄ από τον Ολυμπιακό, καθώς είχε το μειονέκτημα έδρας στους τελικούς των play off, που ολοκληρώθηκαν με 3-2 υπέρ των Πειραιωτών. Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδος, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 71-70. Έφτασαν επίσης στο Final 4 της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, καθώς ηττήθηκαν στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (66-64), συναντώντας μια απίστευτα εχθρική διαιτησία.


Πεδουλάκης ο διάδοχος του «Ζοτς»

 












Ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Διαδέχεται τον 52χρονο Σέρβο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που με συνεργάτη τον Δημήτρη Ιτούδη ήταν για 13 χρόνια προπονητής της ομάδας, οδηγώντας την σε τεράστιες επιτυχίες και πάμπολλους τίτλους!.
Ο Πεδουλάκης είναι γεννημένος στις 26/5/1964 και σαν μπασκετμπολίστας αγωνίστηκε στον Γ.Σ. Περιστερίου (1977-1986, 1993-1995) και στον Παναθηναϊκό (1986-1992), ενώ υπήρξε διεθνής. Σαν προπονητής καθοδήγησε την Άμιλλα Περιστερίου, τον Γ.Σ. Περιστερίου, τον Μακεδονικό Νεάπολης, τον Πανελλήνιο, το Ρέθυμνο, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, ενώ το διάστημα 2010-2012 βρέθηκε ξανά στον πάγκο του Περιστερίου. Υπέγραψε στους κυπελλούχους Ελλάδας διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Το 2001 και το 2003 αναδείχτηκε κορυφαίος Έλληνας προπονητής.
Ο νέος τεχνικός των «πράσινων»δήλωσε κατά την έναρξη της προετοιμασίας: «Υπάρχει αισιοδοξία. Ο Παναθηναϊκός έχει το μέταλλο του πρωταθλητή. Όλοι είναι νέα παιδιά και θα δουλέψουμε σκληρά. Φέτος είναι η επανεκκίνηση του Παναθηναϊκού. Θα πάρουμε ακόμα τρεις παίκτες για την ρακέτα.»
Το Καρπενήσι είναι ο αγαπημένος προορισμός του Αργύρη Πεδουλάκη για προετοιμασία, στο οποίο έχει να έρθει ωστόσο 7 χρόνια.
Βοηθοί και άμεσοι συνεργάτες του Πεδουλάκη είναι οι: Σωτήρης Μανωλόπουλος και Γιώργος Βόβορας, ενώ γυμναστής της ομάδας είναι ο Σάββας Αρώνης.

Μεταγραφές

 










 











Ονοματεπώνυμο
Ηλικία
Προηγούμενη Ομάδα
Ύψος
Θέση
Βασίλης Ξανθόπουλος
28
Πανιώνιος
1,88
Point Guard
Ντέργουιν Κίτσεν
26
Μακάμπι Ρισόν
1,93
Point Guard
Ρόκο Λένι Ούκιτς
28
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
1,96
Point Guard
Μάικ Μπράμος
25
Γκράν Κανάρια
1,98
Shooting Guard
Χάρης Γιαννόπουλος
23
Περιστέρι
2,00
Small Forward
Γιόνας Μασιούλις
27
Μοντεπάσκι Σιένα
2,00
Small Forward
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
15
Αιγάλεω
1,99
Small Forward
Άντι Πάνκο
35
Σαν Σεμπαστιάν
2,06
Power Forward
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης
27
Μακάμπι Τελ Αβίβ
2,06
Center
Γιώργος Διαμαντάκος
17
Σπαρτιατικός
2,14
Center

* Τυπικές λεπτομέρειες απομένουν για την απόκτηση του Λεωνίδα Κασελάκη.

Αποχωρήσεις

 










 












Ονοματεπώνυμο
Ηλικία
Επόμενη Ομάδα
Ύψος
Θέση
Νικ Καλάθης
23
Λοκομοτίβ Κούμπαν
1,98
Point Guard
Σαρούνας Γιασικεβίτσιους
36
Μπαρτσελόνα
1,93
Point Guard
Αλέξης Κυρίτσης
30
(Συζητά με ΚΑΟΔ)
1,98
Shooting Guard
Ντέιβιντ Λόγκαν
30
Μακάμπι Τελ Αβίβ
1,84
Shooting Guard
Ρομέιν Σάτο
31
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
1,94
Small Forward
Στράτος Περπέρογλου
28
Ολυμπιακός
2,03
Small Forward
Κώστας Καϊμακόγλου
29
Ούνιξ Καζάν
2,05
Power Forward
Στίβεν Σμίθ
29
Βίρτους Μπολόνια
2,06
Power Forward
Πατ Καλάθης
27
Μακάμπι Χάιφα
2,08
Power Forward
Ίαν Βουγιούκας
27
Ούνιξ Καζάν
2,11
Center
Μάικ Μπατίστ
35
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
2,04
Center

Μπασκετμπολίστες από το περυσινό ρόστερ

 










Ονοματεπώνυμο
Ηλικία
Προηγούμενη Ομάδα
Ύψος
Θέση
Δημήτρης Διαμαντίδης
32
Ηρακλής
1,96
Point Guard
Κώστας Τσαρτσαρής
33
Περιστέρι
2,09
Power Forward

Το προφίλ του Παναθηναϊκού


Έτος Ίδρυσης: 1908 (Από το 1922 το μπασκετικό τμήμα)
Έδρα: Ο.Α.Κ.Α. (Χωρητικότητα: 19.250 θέσεις)
Χρώματα: Πράσινο-Λευκό
Τίτλοι: 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 32 πρωταθλήματα Ελλάδας, 13 κύπελλα Ελλάδας, 1 διηπειρωτικό κύπελλο
Πρόεδρος: Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Νέος πρόεδρος ο Δ. Γιαννακόπουλος


Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε πριν λίγο καιρό την προεδρία του συλλόγου με αντιπρόεδρο τον Μάνο Παπαδόπουλο. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου ανέλαβε το μπασκετικό τμήμα το 1992 και τους Παύλο& Θανάση διοικητικούς «τιμονιέρηδες» το τριφύλλι έφτασε άπειρες φορές στην κορυφή της Ελλάδας και άλλες 6 στης Ευρώπης!

Δημήτρης Διαμαντίδης: Ο εμβληματικός αρχηγός

 












Εκτός από τον Κώστα Τσαρτσαρή, ο οποίος είναι ο πιο παλιός παίχτης της ομάδας, στην οποία βρίσκεται από το 2002 ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι ο δεύτερος καλαθοσφαιριστής, που συνεχίζει από το περυσινό ρόστερ.
Ο Διαμαντίδης γεννήθηκε στην Καστοριά το 1980. Αγωνίστηκε στην Καστοριά (1994-1999), στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης(1999-2004) και από το 2004 είναι παίχτης του Παναθηναϊκού Έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα Ελλάδας, 6 κύπελλα Ελλάδας, 3 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Ευρωμπάσκετ, 1 αργυρό μετάλλιο στο μουντομπάσκετ. Το 2011 ανακοίνωσε και επίσημα την απόσυρση του από την Εθνική Ελλάδας. Θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας με αρκετές ομαδικές, αλλά και ατομικές διακρίσεις.

Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3…αλλά 6!
Συνολικά 6 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει κατακτήσει ο Παναθηναικός.! Το 1996 στο Παρίσι, το 2000 στην Θεσσαλονίκη, το 2002 στην Μπολόνια, το 2007 στην Αθήνα, το 2009 στο Βερολίνο και το 2011 στην Βαρκελώνη.
Το πρώτο Ευρωπαϊκό το κατέκτησε με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και τα υπόλοιπα 5 με τον κορυφαίο και πιο επιτυχημένο προπονητή της Ευρώπης Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.



Ξεκινά από Ισπανία
Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα της Ευρολίγκας την Ρεάλ Μαδρίτης εκτός έδρας (11-12/10). Συμμετέχει στον 1ο όμιλο και εκτός από αυτόν και τους Ισπανούς έχουν τοποθετηθεί η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ από την Τουρκία, η Κίμκι από την Ρωσία, η Ολύμπια Λιουμπλιάνας από την Σλοβενία και μια ομάδα, που θα προκύψει από τα προκριματικά.

Ο «Φράγκι»  assistant manager


Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είναι  ο assistant team manager του ΠΑΟ, από τότε που σταμάτησε το μπάσκετ. Γεννήθηκε στις 11/6/1974 και έχει γράψει ιστορία με την φανέλα των «πράσινων», κατακτώντας 25 τίτλους σε 19 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας του στην ομάδα! Το 2009 ο τέως αρχηγός του Παναθηναϊκού αποχωρίστηκε το παρκέ, αλλά παρέμεινε στον Παναθηναϊκό.




























 

Χρήση Φωτογραφιών: www.paobc.gr
Επιμέλεια & Φωτογραφίες από την προπόνηση: Δημήτρης Κολλημένος