Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γιώργος Λαθύρης : «Έχουμε δεσμευτεί, την επόμενη χρονιά όπως και να χει ότι η ομάδα θα κατέβει να αγωνιστεί κανονικά»

Οι εξελίξεις τρέχουν τις τελευταίες ημέρες στην ομάδα του Βελουχίου. Έχει σχηματιστεί η ομάδα σωτηρίας του ιστορικού σωματείου της Ευρυτανίας. Για όλες τις κινήσεις της ομάδας διάσωσης του ΑΠΟΚ μίλησε στο “Evrytania Sport” ένα μέλος της και συγκεκριμένα ο Γιώργος Λαθύρης. Ο κ. Λαθύρης έχει άτυπα εξουσιοδοτηθεί ως εκπρόσωπος τύπου από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας διάσωσης του ΑΠΟΚ.
Ο κ. Λαθύρης μας μιλάει για τις κινήσεις, που έχουν γίνει και για την προσπάθεια, που κάνει η ομάδα σωτηρίας για τον σχηματισμό νέας διοίκησης. Μας εξηγεί ότι η ομάδα σχηματίστηκε από την αγάπη προς την ομάδα, για την αποφυγή της διάλυσης.
Στόχος των ατόμων είναι ομαλή συμμετοχή της ομάδας στο επόμενο τοπικό πρωτάθλημα και ο σχηματικός της νέας διοίκησης. Η ομάδα συναντήθηκε και με όλους τους ποδοσφαιριστές τις προηγούμενες μέρες και εισέπραξε σχεδόν από όλους την υπόσχεση να πορευτούν μαζί την νέα χρονιά, αφιλοκερδώς και χωρίς κάποιος να πληρωθεί. Να θυμίσουμε ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν τα δελτία τους στο χέρι.  
Όσο για τον Άλεξ τον Μπακαλίδη, αν και αποχώρησε όλοι συνεχίζουν να αγαπούν τοn ίδιο και θεωρεί ότι ήταν βιαστική η απόφαση του. Για τις φήμες που ήθελαν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μοντάνα κ. Γατένιο να αναλαμβάνει τις τύχες του ΑΠΟΚ, τις διαψεύδει όλες και μας λέει ότι η κίνηση σωτηρίας δεν έχει καμία σχέση με τον Λαρισαίο επιχειρηματία.
Ο 40χρονος (Γεννημένος στις 10/5/1972) υπάλληλος και υπεύθυνος αθλητικού τομέα του Hotel Spa Montana κάνει έκκληση σε όλους να βρεθούν την Κυριακή (22-7) στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μοντάνα και θα γίνει συζήτηση για το μέλλον του ΑΠΟΚ και πως θα πορευτεί ο σύλλογος.
Ο Γιώργος Λαθύρης του Σπυρίδωνος είναι ένας από τους πιο γνωστούς φίλους του Βελουχίου. Αγαπάει την ιστορική ομάδα και γνωρίζει τα αθλητικά τεκταινόμενα του νομού (και όχι μόνο) όσο λίγοι. Εργάζεται στο Hotel Spa Montana, ενώ ο προηγούμενος επαγγελματικός του «σταθμός» ήταν το Hotel Avaris. Είναι πτυχιούχος τουριστικών επαγγελμάτων. Για αρκετά χρόνια ήταν συντάκτης της τοπικής εφημερίδας «Ευρυτανικός Τύπος». Ενώ έχει ασχοληθεί με τα κοινά, καθώς ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου με την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία. Είναι μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της Greenpeace και της Action Aid Hellas.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη : 

Evrytania Sport : Κύριε Λαθύρη να σας καλωσορίσουμε στο “Evrytania Sport”.  Είστε ο εκπρόσωπος τύπου της ομάδας σωτηρίας του ΑΠΟΚ. Θα θέλαμε να μας πείτε για την προσπάθεια σας που έχει γίνει για την σωτηρία της ομάδας.
Γιώργος Λαθύρης : «Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χώρο και τον χρόνο για την παρουσίαση του προβλήματος μας, δια μέσω του site σας. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, ώστε να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα και όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν ποια είναι η κατάσταση στην ομάδα. Ο ρόλος και η παρουσία μου εδώ  έχει να κάνει με το εξής : Έχω εξουσιοδοτηθεί από την επιτροπή σωτηρίας της ομάδος, να πληροφορήσω  το κοινό στο Καρπενήσι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ομάδα και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις. Δεν υπάρχει κάποιος θεσμικός ρόλος σχετικά με την παρουσία μου εδώ, παρά μόνο αυτή η εξουσιοδότηση.»

Evrytania Sport : Τι κινήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής;
Γιώργος Λαθύρης : «Θα ήθελα να πω ακριβώς όλο το ιστορικό και το πώς έγινε αυτή η κίνηση. Όλοι γνωρίζουν πλέον στο Καρπενήσι το ότι η ομάδα είχε φτάσει στο σημείο μηδέν μετά την άκαρπη δεύτερη γενική συνέλευση. Το προηγούμενο συμβούλιο μετά από αυτή την εξέλιξη αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του συλλόγου και αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές εκρήξεις κυρίως στους ποδοσφαιριστές. Με τα δελτία στα χέρια ήτανε έτοιμοι να φύγουν για άλλες ομάδες αφού δεν τους έδινε κανένας καμία προοπτική και κυρίως σιγουριά, αναφορικά με το ζήτημα της συνέχισης της αγωνιστικής δράσης του συλλόγου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το κεφάλαιο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι οι ποδοσφαιριστές, αν αυτοί αποφάσιζαν να φύγουν, μοιραία θα ερχόταν η διάλυση του συλλόγου, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα ήταν απευκταίο. Μαζευτήκαμε φίλοι της ομάδας και αποφασίσαμε ότι αυτό δεν είναι καλό, για την ιστορία του συλλόγου, μια ιστορία περίπου 50 ετών  να σταματήσει εδώ και με αυτό τον τρόπο. Δεσμευτήκαμε ενώπιων των ποδοσφαιριστών και των φίλων της ομάδος να συνεχιστεί η λειτουργία της ομάδας και να κατέβει κανονικά στο επόμενο πρωτάθλημα. Βεβαίως από τη στιγμή που το Βελούχι κατεβαίνει έχει ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Ευρυτανίας και από την στιγμή, που καταβαίνει και μετέχει σε ένα πρωτάθλημα, αγωνίζεται μόνο για να πρωταγωνιστήσει. Είναι κατά κάποιο τρόπο «αναγκασμένο» να πρωταγωνιστεί, γιατί η φανέλα είναι βαριά και η ιστορία είναι πολύ μεγάλη. Εμείς δεν θέλαμε να είμαστε αυτοί που θα συνδέσουμε το όνομα μας με τους τίτλους τέλους μιας τέτοιας ιστορίας.» 

Evrytania Sport : Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες;  Όπως έχουμε μάθει υπάρχει μια συγκέντρωση την Κυριακή.
Γιώργος Λαθύρης : «Ο κυρίαρχος στόχος είναι να σχηματιστεί επιτέλους διοίκηση. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω το ότι δεν υπάρχουνε ισχυροί άνδρες, δεν υπάρχουνε σωτήρες, γιατί πολλά ακούστηκαν και πολύς λόγος καταναλώθηκε για διάφορα ονόματα. Δεν υπάρχουν μεγαλοπαράγοντες και δεν υπάρχουν μεγάλες εταιρίες πίσω από αυτή την κίνηση. Ούτως η άλλως, δεν θα μπορούσε να υπάρχουν, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε την γλώσσα της αληθείας. Στο Ευρυτανικό ποδόσφαιρο δεν μπορούν να υπάρχουν μεγαλοεπενδυτές, γιατί η δυναμική του ποδοσφαίρου μας είναι πάρα πολύ μικρή. Με ένα μέσο όρο 30 εισιτήρια και 35 στο επίπεδο της Δ΄ Εθνικής, δεν υπάρχει δυναμική ώστε κάποιος να επενδύσει σοβαρά πολλά χρήματα. Το ποδοσφαιρικό προϊόν, το οποίο παράγουμε  είναι τέτοιο που δεν ευνοεί τις μεγάλες επενδύσεις. Για φέτος για πρώτη φορά προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να σχηματιστεί ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο από κοινού να αποφασίζει και πίσω να υπάρχει πολυμετοχικότητα και συλλογικότητα. Όλοι να βοηθούμε από λίγο, ώστε η ομάδα τον επόμενο χρόνο να παίξει ποδόσφαιρο και  στα επόμενα χρόνια να αλλάξουμε κατά κάποιο τρόπο το στυλ διακυβέρνησης. Θέλουμε όλο τον κόσμο της πόλης να είναι δίπλα μας, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, όπως ακούγεται κατά καιρούς από διάφορους να λένε, γιατί αυτή την στιγμή πολλά χρήματα δεν υπάρχουν και δεν έχει  κανένας διαθέσιμα για το ποδόσφαιρο. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε καλύτερη οργάνωση, σαφέστατα διαφάνεια και να βάλουμε όλοι από λίγα χρήματα, ώστε να διατηρήσουμε το σύλλογο στο επίπεδο, που έχει συνηθίσει να είναι τα τελευταία χρόνια. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι την επόμενη χρονιά, όπως και να χει ότι η ομάδα θα κατέβει, θα πρωταγωνιστήσει, θα επιχειρήσει  να πάρει τον τίτλο και του χρόνου τέτοιο καιρό ευελπιστούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα, ώστε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να εκπονήσουμε ούτε κάποιο πλάνο, ούτε να έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Το μόνο που κάνουμε, που υποσχόμαστε και λέμε, είναι ότι για τον επόμενο χρόνο, παίρνει παράταση ζωής ο σύλλογος, καταβαίνουμε κανονικά, συμμετέχουμε, λειτουργούμε και του χρόνου τέτοιο καιρό θα κάνουμε έναν απολογισμό και ευχόμαστε να είναι καλύτερα τα πράγματα για να εκπονήσουμε ένα γενικότερο σχέδιο. Σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης ουσιαστικά δεν πρέπει να λείπει κανείς από αυτούς που αγαπούν πραγματικά το σύλλογο. Δεν υπάρχουν περιθώρια, θα πρέπει αυτό να είναι ξεκάθαρο.»  

Evrytania Sport : Θα θέλαμε να μας πείτε ποια άτομα μετέχουν σε αυτή την κίνηση σωτηρίας του ΑΠΟΚ;
Γιώργος Λαθύρης : «Δεν θα ήθελα να ανακοινώσουμε ακόμα ποια άτομα μετέχουν σε αυτή την κίνηση. Εγώ μπορώ να πω ότι υπάρχει ένας κεντρικός κορμός και θα πάμε σε μια ανοιχτή κουβέντα την Κυριακή (22/7) στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Μοντάνα και από εκεί, ευελπιστούμε να πάρουμε πολλές υποψηφιότητες για το Δ.Σ.. Ευελπιστούμε να έχουμε τόσο πολύ κόσμο ώστε να υπάρχουνε υποψηφιότητες και συμμετοχές και  να προκληθούν εκλογές.»

Evrytania Sport : Υπήρχε συνάντηση της ομάδας σωτηρίας με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τις προηγούμενες ημέρες;
Γιώργος Λαθύρης : «Υπήρξε κάποια συγκέντρωση την Τρίτη (17/7) το βράδυ όλων των ποδοσφαιριστών της ομάδας και ποδοσφαιριστών, που θέλουν  να επιστρέψουν στον ΑΠΟΚ ή  για πρώτη φορά να αγωνιστούν με την φανέλα του ΑΠΟΚ. Σε εκείνη την συγκέντρωση ξεκαθαρίσαμε ποιες είναι οι αρχικές σκέψεις μας, που είναι πέρα από την διάσωση της ομάδας, το συμμάζεμα των οικονομικών αφού η ομάδα έρχεται από μια υψηλού κόστους χρονιά στη Δ’ Εθνική. Πρέπει να πάμε σε μια χρονιά που δεν θα έχουμε υψηλό μπάτζετ και κατά συνέπεια δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε τους ποδοσφαιριστές. Δεν θα πληρωθεί κανένας από τον σύλλογο, ούτε προπονητής, ούτε γυμναστής, ούτε ποδοσφαιριστές, γιατί ο κυρίαρχος στόχος είναι η διάσωση της ομάδας. Οι παίκτες αντιλήφθηκαν την περίσταση, στάθηκαν στο ύψος τους  και αποφάσισαν σύσσωμα να μετέχουν σε αυτή την διαδικασία και να παίξουν αφιλοκερδώς την επόμενη χρονιά. Αυτό ήταν κάτι που μας συγκίνησε και μας αναγκάζει κατά κάποιο τρόπο να συνεχίσουμε. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι το κεφάλαιο μιας ομάδας είναι οι ποδοσφαιριστές, αν σε εκείνη την συγκέντρωση μας έλεγαν τα παιδιά ότι εμάς μας δώσατε το δελτίο στο χέρι και είμαστε ελεύθεροι και  αποφασίσαμε να φύγουμε, δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσουμε και να γίνει αυτή η κίνηση. Όμως θα πρέπει να πω εκ μέρους της επιτροπής σωτηρίας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που δεσμεύτηκαν ότι την επόμενη χρονιά θα πάμε όλοι μαζί για να διασώσουμε τον σύλλογο. Το μήνυμα είναι αυτό. Όλοι μαζί για το Βελούχι, να διασωθεί η ομάδα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε ΑΠΟΚ, είναι περήφανοι και εκείνοι που παίζουν για τον ΑΠΟΚ  και αγωνίζονται με τα χρώματα της ομάδος. Η κίνηση αυτή συνολικά  από τους ποδοσφαιριστές και από την πλευρά την δική μας δεν έχει στόχο το όφελος, παρά μόνο ανώτερο ανιδιοτελή σκοπό. Να σωθεί η  ομάδα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την προσπάθεια.» 

Evrytania Sport : Ακούγεται έντονα ότι σας «τράνταξε» η αποχώρηση του Άλεξ Μπακαλίδη. Έπαιξε ρόλο η μεταγραφή του ποδοσφαιριστή στον Αίολο για τον σχηματισμό της ομάδας σωτηρίας;
Γιώργος Λαθύρης : «Ομολογώ ότι δεν έπαιξε ρόλο. Ο Άλεξ είναι ένας δικός μας ποδοσφαιριστής ουσιαστικά, συνεχίζουμε να τον αγαπάμε και να τον εκτιμούμε, αφού πέρα από ένας εξαιρετικός αθλητής, είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα επιστρέψει. Ήταν κάπως βιαστική η απόφαση του, όμως την δικαιολογούμε απόλυτα και  δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί του. Αυτός θα έχει πρόβλημα, γιατί θα είναι πλέον με τους ηττημένους (Γέλια).»

Evrytania Sport : Ως γνωστόν είστε υπάλληλος του Ξενοδοχείου Μοντάνα. Σε τοπική εφημερίδα του Καρπενησίου αναγράφτηκε ότι θα αναλάβει την ομάδα του ΑΠΟΚ ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ο κ. Βιτάλ Γατένιος. Ισχύει αυτή η είδηση;
Γιώργος Λαθύρης : «Δεν ισχύει αυτή η φήμη και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσουμε και  αυτό. Ο κύριος Γατένιος δεν θέλει να έχει καμία εμπλοκή με το ποδόσφαιρο γενικότερα, πόσο μάλλον με μια μικρή λίγκα όπως είναι η Ευρυτανική και μια ομάδα μικρής έκτασης. Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι θα ήθελε να συμμετέχει και σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως είναι ομάδες της περιοχής του (ενν. τον Νομό Λάρισας και συγκεκριμένα την ΑΕΛ) ή και μεγαλύτερες ομάδες που προέρχονται ακόμη και από την SuperLeague. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση και καμία εμπλοκή με τον παραγοντισμό στο ποδόσφαιρο. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όχι μόνο δεν είναι ενδιαφερόμενος, αλλά δεν κρύβεται και πίσω από αυτή την κίνηση. Στην κίνηση αυτή είναι ο Γιώργος ο Λαθύρης, ο οποίος είναι υπάλληλος του ξενοδοχείου, είναι ο γενικός διευθυντής ο κ. Θεολόγου, αλλά πίσω από αυτό δεν κρύβεται ούτε η εταιρία Μοντάνα Α.Ε., ούτε προσωπικά ο κ. Γατένιος.»

Evrytania Sport : Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την κουβέντα που είχαμε. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο κλείνοντας;
Γιώργος Λαθύρης : «Εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι όποιοι αγαπούν  πραγματικά τον ΑΠΟΚ, όποιοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει  την Κυριακή στις 19:00 να είναι  στην συνάντηση. Η συνάντηση έχει σκοπό να προκληθεί μια κουβέντα για την ομάδα, να δούμε κάποια γενικότερα σχέδια και να πάμε στην γενική συνέλευση της Τετάρτης από την οποία ευελπιστούμε ότι θα σχηματιστεί το νέο Δ.Σ., γιατί πλέον μας πιέζει και ο χρόνος. Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, πρέπει να οργανώσουμε την ομάδα καθώς  το νέο πρωτάθλημα ξεκινάει πολύ νωρίς. Το σημείο που ήρθε ο σύλλογος ήταν κυριολεκτικά ώρα μηδέν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή γίνεται αυτή η κίνηση, οπότε θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όσους αγαπούν την ομάδα, το ποδόσφαιρο  της Ευρυτανίας, ακόμα και αντίπαλοι μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου, να έρθουν στην συζήτηση της Κυριακής, γιατί από αυτή θα κριθούν πάρα πολλά για την συνέχεια της ομάδας και κυρίως θα είναι πρόκριμα της γενικής συνέλευσης» 

Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος