Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στο Καρπενήσι οι διεθνείς μπασκετμπολίστες μας!

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών πραγματοποιεί από την Τετάρτη 20 Ιουλίου την προετοιμασία της στο Καρπενήσι, που θα διαρκέσει έως τις 29 του μηνός. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με νέο προπονητή τον Ηλία Ζούρο προπονείται για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Η αποστολή της Εθνικής διαμένει στο Hotel Spa Montana. Η «επίσημη αγαπημένη» θα επιδιώξει να επιστρέψει στις επιτυχίες, όπως μας έχει συνηθίσει κατά το παρελθόν.
Στην αποστολή συμμετέχουν 15 μπασκετμπολίστες, ενώ η πρώτη συγκέντρωση έγινε μόλις την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με τους παίχτες να υποβάλλονται κατά τις δυο προηγούμενες ημέρες στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Το Evrytania Sport βρέθηκε στην πρώτη προπόνηση της Εθνικής στο προπονητικό κέντρο.

Το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας
Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για το 2011 θα γίνει στην Λιθουανία και θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου. Θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου.
Συμμετέχουν 24 ομάδες, χωρισμένες σε 4 ομίλους. Η Ελλάδα συμμετέχει στον 3ο, στον οποίο θα έχει αντιπάλους 4 ομάδες από τα Βαλκάνια: την Κροατία (5/9), το Μαυροβούνιο (4/9), την ΠΓΔΜ (3/9), την Βοσνία (31/8) και άλλη μια ομάδα, που θα προκύψει από τα προκριματικά (1/9)

Κάθε χρόνο Καρπενήσι
Εδώ και πολλά καλοκαίρια η Εθνική ομάδα επιλέγει το Καρπενήσι και το Hotel Spa Montana για την πραγματοποίηση της προετοιμασίας της εν όψει μεγάλων διοργανώσεων. Το ξενοδοχείο διαθέτει ένα εξαιρετικών προδιαγραφών κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ. Το Καρπενήσι φέρνει «γούρι» στους διεθνείς, καθώς από την πόλη μας ξεκίνησαν οι μπασκετμπολίστες μας πριν τις μεγάλες τους επιτυχίες (Χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2005, Ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 και Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό του 2009).

Το πρόγραμμα της συνέχειας
Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή σε τουρνουά στην Κύπρο (5-7 Αυγούστου) με αντιπάλους την Ιταλία, το Ισραήλ και την Ρωσία. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε άλλα δυο τουρνουά στην Ιταλία (12-14 Αυγούστου, απέναντι σε: Πολωνία, Βοσνία και την γηπεδούχο χώρα) και την Γερμανία (19-21 Αυγούστου), όπου εκτός από την οικοδέσποινα χώρα θα κοντραριστεί με την Τουρκία και το Βέλγιο. Στις 23-25 Αυγούστου θα γίνει στο ΟΑΚΑ το τουρνουά Ακρόπολις, με την συμμετοχή του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.

Οι επιλογές του Ζούρου
15 αθλητές προετοιμάζονται με την Εθνική στην πόλη μας. Ο Ηλίας Ζούρος θα κατασταλάξει στους τελικούς 12, ύστερα και από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, καθώς θα περιμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με τους τραυματίες. Επέλεξε αυτούς, που θεώρησε ότι έκαναν την καλύτερη χρονιά. Κανονικά κλήθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης, που υποβλήθηκε σε αντι-ντόπινγκ κοντρόλ και βγήκε «καθαρός».

(Ονοματεπώνυμο/Ομάδα/Ηλικία/Ύψος)
Βασίλης Σπανούλης
Ολυμπιακός
29
1,96
Κώστας Παπανικολάου
Ολυμπιακός
21
2,03
Κώστας Σλούκας
Ολυμπιακός
21
1,98
Κώστας Καΐμακόγλου
Παναθηναϊκός
28
2,05
Ίαν Βουγιούκας
Παναθηναϊκός
26
2,11
Βαγγέλης Μάντζαρης
Περιστέρι
21
1,95
Βασίλης Ξανθόπουλος
Πανελλήνιος
27
1,86
Πατ Καλάθης
Κολοσσός Ρόδου
26
2,08
Κώστας Βασιλειάδης
Μπιλμπάο
27
2,00
Κώστας Κουφός
Ντένβερ Νάγκετς
22
2,13
Σοφοκλής Σχορτσιανίτης
Μακάμπι Τελ Αβίβ
26
2,06
Γιάννης Μπουρούσης
Αρμάνι Μιλάνο
28
2,13
Αντώνης Φώτσης
Αρμάνι Μιλάνο
30
2,09
Νίκος Ζήσης
Μοντεπάσκι Σιένα
28
1,97
Μάικ Μπράμος
Γκράν Κανάρια
24
1,96


Ξαφνικά προβλήματα με Ν. Καλάθη-Περπέρογλου
Εκτός προετοιμασίας είναι ο Νικ Καλάθης (Παναθηναϊκός, 22, 1,98) λόγω ενοχλήσεων στον «αστράγαλο» και είναι αμφίβολος για το Ευρωμπάσκετ. Ο νέος «πονοκέφαλος» για τον ομοσπονδιακό προπονητή είναι ο τραυματισμός του Στράτου Περπέρογλου (Παναθηναϊκός, 27, 2,03), που ταλαιπωρείται από ενοχλήσεις στο γόνατο και δεν ταξίδεψε με την ομάδα από την πρώτη ημέρα.
Αντί του Καλάθη κλήθηκε εσπευσμένα ο πλέι μέικερ του Πανελληνίου Βασίλης Ξανθόπουλος.
Στο Καρπενήσι λόγω των πολλών προβλημάτων αναμένεται και κάποιος εκ των Γιώργου Πρίντεζη(Ολυμπιακός, 26, 2,06) και Χρήστου Ταπούτου (Άρη, 29, 2,03).


Τα «πλήγματα»
Εκτός Εθνικής τέθηκαν και φέτος οι: Θοδωρής Παπαλουκάς, Δημήτρης Διαμαντίδης και Κώστας Τσαρτσαρής. Ο 27χρονος Λουκάς Μαυροκεφαλίδης επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στις αρχικές επιλογές του Ηλία Ζούρου, που τον είχε καλέσει στην αρχική 16αδα. Για αυτόν τον λόγο κλήθηκε εσπευσμένα στην θέση του ο Πατ Καλάθης.

Οι «καινούργιοι»
Νέα πρόσωπα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι οι νεαροί: Βαγγέλης Μάντζαρης και Κώστας Σλούκας (Αγωνίστηκε φέτος δανεικός στον Άρη), όπως και ο Ελληνοαμερικάνος Μάικ Μπράμος, οι οποίοι φέτος έκαναν καταπληκτική χρονιά. Στα αξιοσημείωτα και η επιστροφή του Κώστα Κουφού.

Το τεχνικό τιμ
Την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας ανέλαβε φέτος στις 4 Μαρτίου ο 45χρονος Ηλίας Ζούρος, μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το 1999 προσέφερε τις υπηρεσίες του ξανά στην Εθνική ως βοηθός τότε του Κώστα Πετρόπουλου. Οι ομάδες που έχει εργαστεί είναι οι: Πανιώνιος (Εφηβική ομάδα), Περιστέρι (Βοηθός Προπονητή), Εθνικός Πειραιώς, Παλαιό Φάληρο, Σπόρτιγκ Αθηνών (Βοηθός Προπονητή), Γ.Σ. Αμαροσίου (Βοηθός Προπονητή), Ολυμπιακός Πειραιώς (Αρχικά βοηθός του Γιάννη Ιωαννίδη και εν συνεχεία πρώτος προπονητής), Σάζες Βηρυττού(Ομάδα του Λιβάνου, με την οποία ανακηρύχτηκε κορυφαίος τεχνικός της Ασίας το 2004), Νήαρ Ήστ, Άρης Θεσσαλονίκης, Παρίς Ρέισινγκ Κλάμπ (Ομάδα της Γαλλίας), Πανελλήνιος Γ.Σ. (Ανακηρύχτηκε προπονητής της χρονιάς για το Euro Cup το 2010) και Ζαλγκιρις Κάουνας. Με τους Λιθουανούς έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής ομάδας του εξωτερικού, που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα.

Ηλίας Ζούρος
Προπονητής
Δημήτρης Πρίφτης
Βοηθός Προπονητή
Σωτήρης Μανωλόπουλος
Συνεργάτης
Γιάννης Παπαγεωργίου
Γυμναστής










 

 




Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Δημήτρης Κολλημένος