Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΑΠΟΚ Βελούχι-Άγραφα 3-2

Τεράστια ανατροπή έκανε στα τελευταία 22 λεπτά της αναμέτρησης η ομάδα του Βελουχίου. Τα Άγραφα προηγήθηκαν με 0-2 και κρατούσαν τον τίτλο στα χέρια τους, αλλά τελικά με γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο ΑΠΟΚ πανηγύρισε την επάνοδο του στο περιφερειακό πρωτάθλημα, επικρατώντας με σκορ 3-2.
Ο ΑΠΟΚ του Γιάννη Ελεφάντη έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και κατάφερε να πετύχει μια απίστευτη ανατροπή και συνάμα μίλησε η καρδιά του πρωταθλητή. Το Βελούχι είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλο το διάστημα του παιχνιδιού, όμως μόνο στα τελευταία λεπτά κατάφερε να απειλήσει τον αντίπαλο και να φτάσει στην νίκη που ισοδυναμεί με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρυτανίας. Δυο τέρματα πέτυχε ο στράικερ Παναγιώτης Γαλανός.
Τα Άγραφα του Δημήτρη Αντωνίου, παίζοντας μαζική άμυνα και με «φαρμακερές» αντεπιθέσεις προηγήθηκαν με 0-2 χάρης σε δυο τέρματα του έμπειρου μέσου Κώστα Γουλέτα. Η ομάδα του Κατσαντώνη στα τελευταία λεπτά έχασε την αυτοσυγκέντρωση της και «αυτοκτόνησε» κυριολεκτικά χάνοντας την μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Ο 3ος τελικός του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας διεξήχθη την Κυριακή στις 5.30 στο Δημοτικό στάδιο Καρπενησίου. Περίπου 300 φίλαθλοι τον παρακολούθησαν. Η προσέλευση του κόσμου κρίνεται ικανοποιητική. Να τονίσουμε ότι παρόμοια ανατροπή είχε γίνει και στον αγώνα της 12ης αγωνιστικής(Από 2-0 σε 2-3)


Το 10ο και πιο δύσκολο πρωτάθλημα της ιστορίας του
Σε 10 φορές, που έχει συμμετάσχει ο ΑΠΟΚ στην Α΄  ΕΠΣΕ μετράει πλέον ισάριθμα πρωταθλήματα. Το δέκατο είναι και το πιο δύσκολο της ιστορίας του, αφού βρέθηκε κοντά στο φάσμα της αποτυχίας. Όμως η βαριά φανέλα και η καρδιά του πρωταθλητή μίλησαν για άλλη μια φορά.

Απόντες οι σκόρερ του 2ου τελικού
Τιμωρημένοι ήταν δυο σκόρερ του 2ου τελικού, που είχε λήξει ισόπαλος με σκορ 1-1. Ο Άλκης Κατής των Αγράφων και ο Βασίλης Συγκελόπουλος συμπλήρωσαν 4 κίτρινες κάρτες και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον τελευταίο τελικό.

Η διάταξη του ΑΠΟΚ
Με σύστημα 3-4-3 παρέταξε τον ΑΠΟΚ ο Γιάννης Ελεφάντης. Τερματοφύλακας ήταν ο Ρεσίτης. Στην άμυνα έπαιξε ο Κρασιάς σαν λίμπερο και τα δυο στόπερ αποτελούσαν ο Κώστας Γενιτσαρόπουλος και ο Ντουφεκιάς. Δεξιά όλη την πλευρά είχε ο Τσιλιμέκης και αριστερά ο Πασσάς. Στο κέντρο στον άξονα, σαν αμυντικά χαφ αγωνίστηκε ο Μπόνιας, με τον Πάτρου. Στην κορυφή της επίθεσης ξεκίνησε ο Τσιλίκας με τον Ζαλοκώστα και ο Κουτσουπιάς έπαιζε πιο πίσω σαν επιτελικός μέσος.

Η διάταξη των Αγράφων
Με αμυντικούς προσανατολισμούς έπαιξαν τα Άγραφα του Δημήτρη Αντωνίου, τα οποία ξεκίνησαν με σύστημα 5-3-2 και τερματοφύλακα τον Γιώργο Καλύβα. Στην άμυνα σαν λίμπερο ήταν ο Ηλιάδης και είχε μπροστά του δυο στόπερ, τον Τσιγαρίδα και τον Ζωχάκη. Δεξιός οπισθοφύλακας ήταν ο Θεοχάρης και αριστερός ο Σβερώνης. Στο κέντρο σαν αμυντικό χαφ ξεκίνησε ο Ταξιάρχης Καλύβας, με τον Βασίλη Γατή. Πιο μπροστά στο κέντρο σε ελεύθερο ρόλο ήταν ο Γουλέτας. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Κώστας Καλύβας, ενώ ο Μάρκης είχε ρόλο περιφερειακού επιθετικού.

Οι παρουσίες στον τελικό
Περά από το πλήθος κόσμου στον τελικό παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Δημήτρης Πεταρούδης, ο αρχιαιδαιτητής της ΕΠΣΕ Νίκος Λαθύρης, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Μίλτος Μπομποτσιάρης, ο έφορος της ΕΠΣ Κώστας Κατσαδούρος. Αρκετά μέλη της ΕΠΣ Ευρυτανίας απουσίαζαν. Απόντες ήταν οι : Διονύσης Βονόρτας, Γιώργος Παπαντζίμας, Θόδωρος Ζελενίτσας, Δημήτρης Χρυσικός και Χρήστος Δημητρόπουλος.


Α΄ μέρος

Άνοιξε το σκορ ο Γουλέτας
Ο Κώστας Γουλέτας με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ και έβαλε μπροστά την ομάδα του.

Ανούσια κυκλοφορία του ΑΠΟΚ
Ο ΑΠΟΚ κυκλοφόρησε την μπάλα, είχε την κατοχή, όμως δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να απειλήσει την εστία των Αγράφων.

Οι καλύτερες φάσεις
16΄ : Μακρινό σουτ του Κουτσουπιά εκτός περιοχής πέρασε αρκετά μέτρα πάνω από τα δοκάρια του Καλύβα.
18΄ : Ο Γουλετάς εκτέλεσε απευθείας φάουλ εκτός περιοχής, έστειλε την μπάλα χαμηλά στην δεξιά γωνία του Ρεσίτη και πέτυχε το 0-1.

Β΄ μέρος

Χτύπησε στις αντεπιθέσεις
Σε μια αντεπίθεση έπειτα από λάθος των γηπεδούχων τα Άγραφα προηγήθηκαν με 0-2, με σκόρερ τον Κώστα Γουλέτα και «αγκάλιασαν» τον τίτλο.

Κομβικό το τέρμα της μείωσης του ΑΠΟΚ
Τρία λεπτά αργότερα, ένα τραγικό λάθος στην άμυνα των Αγράφων έβαλε ξανά τους γηπεδούχους στο παιχνίδι.

Λύτρωση στο 91΄ με Γαλανό
Ο Παναγιώτης Γαλανός με δυο προσωπικά του τέρματα χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του. Μάλιστα όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα οδηγούνταν στην παράταση, όμως μίλησε η κλάση του Γαλανού. Ο ΑΠΟΚ αγωνίστηκε στον τελευταίο 10λεπτο με 10 ποδοσφαιριστές. εξ αιτίας της αποβολής του Νίκου Νικολάου.


Οι καλύτερες φάσεις
48΄ : Ο Ζαλοκώστας εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Ντουφεκιάς πήρε την κεφαλιά εξ επαφής, όμως ο Καλύβας απέκρουσε ενστικτωδώς.
52΄ : Ο Ζαλοκώστας έκανε ατομική προσπάθεια από δεξιά, σέντραρε και η κεφαλιά του επερχόμενου Τσιλίκα από το ύψος της μικρής περιοχής πέρασε λίγο πάνω από το τέρμα των φιλοξενούμενων.
65΄ : Ο Πάτρου έκανε λάθος γύρισμα προς τα πίσω, ο Γουλέτας έκλεψε την μπάλα, μπήκε στην αντίπαλη περιοχή και από το ύψος του πέναλτι με υποδειγματικό πλασάρισμα στην δεξιά γωνία του ΑΠΟΚ πέτυχε το 0-2. Το γκολ του 36χρονου ποδοσφαιριστή πανηγυρίστηκε έξαλλα από πλευράς Αγράφων.
68΄ : Ο Μπόνιας έκανε σέντρα-σουτ από πλάγια αριστερά ο Ηλιάδης μπερδεύτηκε και «τράκαρε» με τον Καλύβα και η μπάλα κατέληξε στην αριστερή γωνία των Αγράφων. Ο ΑΠΟΚ μείωσε σε 1-2.
70΄ : Ο Μπόνιας εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά, ο Πασσάς πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρια, με τον Καλύβα να αποκρούει με τα ακροδάχτυλα.
76΄ : Ο Νικολάου έβγαλε σέντρα από αριστερά, ο Γαλανός επωφελήθηκε στο δεύτερο δοκάρι και μετά από λάθος αμυντικού εύκολα από κοντά με σουτ ισοφάρισε σε 2-2.
80΄ : Ο Νικολάου, που είχε περάσει νωρίτερα σαν αλλαγή αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον Θεοφίλη για διαμαρτυρία και αποβλήθηκε.
88΄ : Ο Πάτρου έβγαλε την κάθετη μπαλιά για τον Γαλανό, αυτός βρέθηκε απέναντι στον Καλύβα, σούταρε δυνατά, αλλά ο γκολκίπερ του Κατσαντώνη μπλόκαρε σταθερά.
91΄ : Σουτ του Φλωράκη εκτός περιοχής κόντραρε και κατέληξε στον Γαλανό, που εκτέλεσε από κοντά και χάρισε τον τίτλο στην ομάδα του, «γράφοντας» το τελικό 3-2 κάτω από έξαλλους πανηγυρισμούς.


Το σφύριγμα της λήξης
Μετά την λήξη του τελικού ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους παίκτες του Βελουχίου. Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΚ σήκωσαν στα χέρια τον προπονητή τους Γιάννη Ελεφάντη, ενώ έκαναν και όλε-όλε με τους οπαδούς τους στην κερκίδα. Οι οπαδοί του ΑΠΟΚ άναψαν και καπνογόνα.

Η απονομή
Μετά από λίγα λεπτά ξεκίνησε η απονομή, όπου πρώτα βραβεύτηκε με το κύπελλο ήθους η ομάδα του Αγίου Προκοπίου. Το κύπελλο παρέλαβε ο Πρόεδρος της ομάδας Δημήτρης Λαθύρης. Η ομάδα από την Παλαιοκατούνα ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα, χωρίς να έχει κάποια αποβολή ποδοσφαιριστή της Στην συνέχεια τιμήθηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής- μαθητής. Ο αριστούχος Φώτης Πλατιάς της Μυρίκης έβγαλε στις πανελλήνιες της περασμένης χρονιάς τον μεγαλύτερο βαθμό. Το κύπελλο παρέλαβε ο πατέρας του Μπάμπης Πλατιάς. Στην συνέχεια τιμήθηκε με το χρυσό παπούτσι ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας ο Λάκης Αναστασόπουλος του Αγίου Προκοπίου. Έπειτα οι παίκτες του ΑΠΟΚ παρέλαβαν ένας-ένας τα μετάλλια τους. Το κύπελλο σήκωσε ο αρχηγός Πάνος Γαλανός, μαζί με τον Γιώργο Κρασιά (Είχε βγει νωρίτερα αλλαγή). Την απονομή έκανε ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Δημήτρης Πεταρούδης.

Αφιέρωσαν τον τίτλο στον Δήμο Αθανασίου
Οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΚ έκαναν το γύρο του θριάμβου και πήγαν προς το σημαιάκι του κόρνερ και αφιέρωσαν το πρωτάθλημα στον παλιό τους συμπαίκτη Δήμο Αθανασίου (Παρακολουθούσε τον αγώνα από αυτοκίνητο κοντά σε εκείνο το σημείο). Ο Αθανασίου είχε υποστεί πριν μερικά χρόνια εργατικό ατύχημα. Ακολούθησαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες.


Κίτρινες  Κάρτες
Γενιτσαρόπουλος, Μπόνιας, Πάτρου, Φλωράκης, Μάρκης, Γουλέτας

Διακριθέντες
ΑΠΟΚ Βελούχι : Γαλανός, Ζαλοκώστας, Μπόνιας
Άγραφα :  Γουλέτας, Ζωχάκης

Δηλώσεις προπονητών

Γιάννης Ελεφάντης (ΑΠΟΚ Βελούχι) : «Πολύ μεγάλη ανατροπή για την ομάδα μου και είναι κάτι που το κάνουμε για τρίτη φορά φέτος. Τα παιδιά έδειξαν χαρακτήρα, έχει μέταλλο τελικά αυτή η ομάδα και πήγε ακριβώς εκεί που της άξιζε. Ξεκινώντας από τις 10 Αυγούστου και μέσα από πολλά προβλήματα καταφέραμε να πάμε την ομάδα εκεί που της αξίζει. Είναι μια δικαίωση για όλους. Εγώ από την πρώτη στιγμή εμπιστεύτηκα αυτά τα παιδιά, αυτούς τους ήρωες για μένα, που πάλεψαν και κατάφεραν πολλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την στήριξη του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο, που μας στήριζε μέχρι τελευταία στιγμή. Από αύριο θα αρχίσω με τον Πρόεδρο να αξιολογήσουμε την φετινή χρονιά και να βάλουμε τις βάσεις για την Δ΄ εθνική. Υπάρχει ο σχεδιασμός, το όραμα, η φιλοδοξία από τα παιδιά. Υπάρχει και η εμπιστοσύνη από την δική μου την πλευρά και από την διοίκηση. Χρειάζεται χρόνος, κόπος και δουλειά για την Δ΄ εθνική. Σήμερα κάναμε απλά την αρχή.»

Δημήτρης Αντωνίου (Άγραφα) : «Καταρχήν δίνω συγχαρητήρια και στις δυο ομάδες για το καλό παιχνίδι, που έγινε. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Βελουχίου που είναι πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια στους δικούς μου τους παίκτες, για όλη την προσπάθεια που κάναμε, στην διοίκηση και σε όλους τους φιλάθλους μας. Πιστεύω ότι το σημερινό παιχνίδι ουσιαστικά το χάσαμε μόνοι μας, αφού προηγηθήκαμε 2-0 και στην συνέχεια τα υπόλοιπα γκολ ήταν από λάθη της άμυνας. Θεωρώ ότι ήταν αυτογκόλ, όπως και το γκολ στο προηγούμενο παιχνίδι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να ωριμάσουμε, μέσα από την προπόνηση, από τα παιχνίδια, για να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι μελλοντικά. Είμαστε μια νέα ομάδα, δυο χρόνων. Έχουμε καταφέρει πολλά, μπήκαμε δυο φορές στα Play Off και φέτος καταφέραμε να είμαστε στους τελικούς. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για μας σήμερα, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του αθλητισμού. Εύχομαι στην ομάδα του Βελουχίου καλή συνέχεια στην επόμενη κατηγορία. Εμείς θα κάνουμε τον απολογισμό, θα κρατήσουμε τα καλά πράγματα και θα γίνει ένας προγραμματισμός με την διοίκηση.»

Δήλωση

Νίκος Γκορόγιας (Πρόεδρος ΑΠΟΚ Βελούχι) : «Ακόμη και όταν χάναμε με 0-2 πιστεύαμε στην ομάδα μας, αποδείχτηκε και σήμερα η καρδιά του πρωταθλητή. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μας, τον προπονητή μας, τον υπέροχο κόσμο μας. Θέλω να κάνω ένα κάλεσμα σε όλους τους Ευρυτάνες παράγοντες για την επόμενη μέρα, θα πρέπει να ενωθούμε, για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στην Δ΄ εθνική. Είναι δύσκολα τα πράγματα οικονομικά. Βέβαια η ομάδα επιστρέφει εκεί που της αξίζει, περιμένουμε βοήθεια τόσο από τους τοπικούς παράγοντες, τον Δήμο Καρπενησίου. Φυσικά το κάλεσμα είναι σε όλους τους παράγοντες, είτε είναι στον Απεραντιακό, είτε στην ομάδα των Αγράφων. Υπάρχουν αξιόλογοι παράγοντες από τους πιο σοβαρούς στην Δ΄ εθνική, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και όλοι μαζί να κάνουμε μια καλή ομάδα. Για παράδειγμα η ένωση της Μακρακώμης με την Σπερχειάδα μας έδειξε πως πρέπει να κινηθούμε. Τέλος δίνω συγχαρητήρια στην ομάδα των Αγραφων και ιδιαίτερα στον προπονητή για το ήθος, που επέδειξαν οι ποδοσφαιριστές του κατά την διάρκεια του αγώνα.»

Συνθέσεις ομάδων

ΑΠΟΚ Βελούχι (Γιάννης Ελεφάντης) : Ρεσίτης, Τσιλιμέκης(42΄ Γαλανός), Πάσσας, Κρασιάς(53΄ Νικολάου), Γενιτσαρόπουλος Κ., Ντουφεκιάς, Μπόνιας, Ζαλοκώστας, Κουτσουπιάς Θ., Πάτρου, Τσιλίκας(63΄ Φλωράκης)

Άγραφα (Δημήτρης Αντωνίου) : Καλύβας Γ., Τσιγαρίδας, Σβερώνης Λ.(51΄ λ.τρ. Πατρώνης), Ζωχάκης, Ηλιάδης, Καλύβας Τ., Θεοχάρης, Γατής Β.(91΄ Μπουμπουρής), Μάρκης, Γουλέτας, Καλύβας Κ.

Διαιτητής : Άρης Θεοφίλης (Αιτωλοακαρνανίας)
1ος Βοηθός : Δημήτρης Παναγιωτόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας)
2ος Βοηθός : Χρήστος Καπελάκης (Αιτωλοακαρνανίας)
4ος Διαιτητής : Βαγγέλης Λαθύρης (Ευρυτανίας)

Οι πρωταθλητές Ευρυτανίας

1990-1991 : ΑΠΟΚ Βελούχι
1991-1992 : Κεράσοβο
1992-1993 : ΑΠΟΚ Βελούχι
1993-1994  : Κεράσοβο
1994-1995 : ΑΠΟΚ Βελούχι
1995-1996 : Αίολος
1996-1997 : ΑΠΟΚ Βελούχι
1997-1998 : Εύρυτος Λαγκαδιάς
1998-1999 : Αίολος
1999-2000 : ΑΠΟΚ Βελούχι
2000-2001 : ΑΠΟΚ Βελούχι
2001-2002 : ΑΠΟΚ Βελούχι
2002 2003 : Μυρίκη
2003-2004 : ΑΠΟΚ Βελούχι
2004 -2005 : Μυρίκη
2005-2006 : ΑΠΟΚ Βελούχι
2006-2007 : Μυρίκη
2007-2008 : Αναγέννηση Παλαιοκατούνας
2008-2009 : Μυρίκη
2009-2010 : Απεραντιακός
2010-2011 : ΑΠΟΚ Βελούχι

























Ρεπορτάζ & Φωτογραφίες : Παναγιώτης Κολλημένος