Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στάθης Πανακούλιας : «Θα χτυπήσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος»

Η περιπέτεια του Απεραντιακού στο περιφερειακό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται περίπου σε ένα μήνα. Στο “Evrytania Sport” μίλησε ένας από τους ποδοσφαιριστές, που ήρθαν την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, με σκοπό να βελτιώσουν την βαθμολογική θέση της ομάδας.
Εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην σελίδα μας ο 24χρονος μεσοαμυντικός Στάθης Πανακούλιας. Πιστεύει ότι στον υποβιβασμό του Απεραντιακού μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι: η διοίκηση, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές.
Στόχος του από εδώ και πέρα είναι τερματίσει με την ομάδα όσο πιο ψηλά γίνεται στον βαθμολογικό πίνακα. Ενώ τονίζει ότι ο Απεραντιακός δεν θα μπλεχτεί σε «παιχνίδια» στο παρασκήνιο και δεν θα δώσει αφορμή να ακουστούν διάφορα σχόλια.
Ο Πανακούλιας έχει καταγωγή από την Άρτα. Την Τετάρτη η ομάδα του ξεκινάει τις υποχρεώσεις της για τον θεσμό του κυπέλλου ερασιτεχνών με παιχνίδι κόντρα στην κυπελλούχο Άρτας Ομόνοια Πέτρας. Θεωρεί ότι πρόκειται για μια δύσκολη ομάδα, αφήνει ανοικτά όλα τα αποτελέσματα και εφιστά την προσοχή στην ομάδα του, εάν θέλει να φύγει με την πρόκριση.
Ο 24χρονος μέσος έχει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες, επειδή βασικό ρόλο για αυτόν παίζει ο οικονομικός παράγοντας, αφού είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τις καλύτερες στιγμές της μέχρι τώρα καριέρας του τις έχει περάσει στην Νίκη Βόλου.
Πιστεύει ότι στα τελευταία παιχνίδια έχουν απελευθερωθεί τα πόδια των ποδοσφαιριστών και σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά που είχε γίνει με τον κ. Παναγιώτου έρχονται πολλά θετικά αποτελέσματα.
Ο Πανακούλιας μετράει περισσότερες από 100 συμμετοχές σε Β΄ και Γ΄ εθνική. Έχει αγωνιστεί σε πάρα πολλές ομάδες. Συγκεκριμένα έχει παίξει σε : Αναγέννηση Άρτας (2 θητείες), Αθηναϊδα, Φωστήρας, Εθνικός Αστέρας, Πανναξιακός, Κεραυνός Κερατέας, Νίκη Βόλου, Απόλλων Αθηνών, Σαρωνικός Αίγινας και Ασπρόπυργο.
Ο ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε τον Ιανουαρίο, καθώς είχε μείνει ελεύθερος από τον Ασπρόπυργο. Αγωνίστηκε ως τώρα σε 12 παιχνίδια πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 2 τέρματα από το σημείο του πέναλτι.

Evrytania Sport : Στάθη να σε καλωσορίσουμε στην σελίδα μας το “Evrytania Sport”. Ήρθες στον Απεραντιακό τον Γενάρη. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχτηκαν τόσο καλά και ρεαλιστικά η ομάδα έχει υποβιβαστεί.
Στάθης Πανακούλιας : Δυστυχώς και για μας ήταν άσχημη κατάληξη αυτή. Κανείς δεν ήθελε η ομάδα να βγει από νωρίς από τους στόχους της. Το παλέψαμε όσο μπορούσαμε, όλα τα παιδιά. Το που είναι οι ευθύνες και το που αναλογούνται η καθεμία από αυτές, ξέρουμε όλοι, είναι σε όλους, μαζί και οι ποδοσφαιριστές, αλλά έχουν το λιγότερο μέρισμα. Η διοίκηση μέχρι στιγμής είναι εντάξει οικονομικά απέναντι μας. Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε στους τελευταίους 3 αγώνες, που έχουμε, να κάνουμε ότι μπορούμε, για να πάρουμε όσους πιο πολλούς βαθμούς μπορούμε και να δείξουμε ότι η θέση μας, όπως μας λέει κάθε ομάδα, που έρχεται εδώ, από την Τσαριτσάνη μέχρι και τον διαιτητή με την Τσαριτσάνη ότι «πως γίνετε να είστε εσείς εδώ». Όποια ομάδα περνάει από εδώ τις τελευταίες αγωνιστικές λέει ότι δεν είναι εύκολο παιχνίδι. Μόνο και μόνο αυτό, που έχουμε καταφέρει πάει να πει ότι δεν είμαστε και οι τελευταίοι της ουράς.   

Evrytania Sport : Πέρα από όλα αυτά τα λάθη αγωνιστικά και διαιτητικά πιστεύεις ότι παίξει ρόλο και ο παράγοντας τύχη και ότι πολλά ματς χάθηκαν στις λεπτομέρειες;
Στάθης Πανακούλιας : Εντάξει σίγουρα πολλά ματς τα έχουμε χάσει από προσωπικά λάθη. Η αλήθεια αυτή είναι, έχουν χαθεί από προσωπικά, αλλά και ομαδικά λάθη. Η ομάδα θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον 9 βαθμούς παραπάνω, εάν δεν γινόντουσαν αυτά. Υπάρχουν ευθύνες και στον προπονητή τον προηγούμενο και στην διοίκηση και στους παίκτες, όπως είπα και πριν. Είναι και το θέμα της τύχης, δεν έχουμε δεχτεί γκολ σε ματς, που τα κερδίσαμε και ήταν η τύχη με το μέρος μας, ενώ σε άλλα παιχνίδια δεν την είχαμε καθόλου. Αλλά για να πιαστεί ο παράγοντας τύχη πρέπει να είσαι και εσύ αρκετά καλός και να πεις ότι μια φάση δεν μου έκατσε.

Evrytania Sport : Υπάρχει την Τετάρτη και το κύπελλο. Αγωνίζεστε εκτός έδρας με την Ομόνοια Πέτρας. Θα θέλαμε να μας μιλήσεις για αυτή την αναμέτρηση.
Στάθης Πανακούλιας : Από ότι μάθαμε και επειδή κατάγομαι από εκεί, μου είπαν ότι η ομάδα αυτή είναι πολύ καλή από την μέση και μπροστά. Έχουνε καλό υλικό, τα παιδιά είναι αρκετό καιρό μαζί και έχουν κάνει δυο πολύ καλές προσθήκες νομίζω τον Γενάρη. Πήραν το κύπελλο της ΕΠΣ Άρτας, δεν είναι τυχαίο. Είχα πάρει το κύπελλο εκεί και με την Αναγέννηση Άρτας και να αποκλείσεις ομάδες Δ΄ εθνικής, δεν πρόκειται για κακές ομάδες. Η Φιλοθέη Άρτας, που ξέρω είναι μια πολύ καλή ομάδα και αγωνίζεται σε έναν δύσκολο όμιλο και ηττήθηκε στον τελικό από την Ομόνοια. Οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση και για μας και για τον σύλλογο, για να σώσουμε κάπως την χρονιά.

Evrytania Sport : Πιστεύεις ότι είναι εφικτή μια καλή πορεία στο κύπελλο ερασιτεχνών;  Έχετε πολύ ευνοϊκό πρόγραμμα.
Στάθης Πανακούλιας : Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να πάμε εκεί και να φάμε 3 ή να περάσουμε ένα εύκολο απόγευμα. Ποδόσφαιρο είναι. Δεν τα ξέρουμε τα παιδιά, ούτε και αυτοί εμάς. Πιστεύω ότι θα λένε πεσμένοι είναι αυτοί, όπως θα έλεγε ο καθένας για μας. Μπορεί να πάμε εκεί και να κερδίσουμε με 0-2, 0-3 και να δικαιολογήσουμε πάλι αυτό, που είπα και πριν ότι δεν είμαστε κακή ομάδα. Εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας εκεί όταν θα πάμε.

Evrytania Sport : Στο ματς κυπέλλου θα υπάρχουν απουσίες, όπως του Άρη του Νταβαρίνου, του Φάνη του Μπισμπίκη, του Κώστα Μπουγατσιά. Θα σας επηρεάσουν αυτές οι απουσίες;
Στάθης Πανακούλιας : Σίγουρα είναι σημαντικές απουσίες, αλλά και αυτή την εβδομάδα στο παιχνίδι με τα Μετέωρα είχαμε σημαντικές απουσίες. Τα Μετέωρα θεωρούνται από τις καλές ομάδες της κατηγορίας, του ομίλου και νομίζω ότι τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά. Χωρίς να κάνουμε τα καλύτερα μας παιχνίδια, κερδίσαμε 1-0 και είχαμε και άλλες ευκαιρίες να πετύχουμε ακόμα ένα γκολ. Είχαμε και την Κυριακή απουσία τον Τάσο (ενν. τον Γεωργακόπουλο). Σίγουρα και ο Άρης και ο Φάνης και τα υπόλοιπα παιδιά, που θα λείψουν θα είναι απουσίες. Υπάρχουν και άλλα παιδιά, που μπορούν να βοηθήσουν και γιατί όχι να πάρουνε και ευκαιρίες.

Evrytania Sport : Από εδώ και πέρα η συνέχεια στο πρωτάθλημα αποκτάει διαδικαστικό χαρακτήρα;
Στάθης Πανακούλιας : Η διοίκηση έχει πει μέχρι τώρα ότι πάμε να κάνουμε το απόλυτο. Είναι προσωπικό θέμα του καθενός, να πηγαίνουμε και να κερδίζουμε μέσα-έξω, για να ανεβούμε όσο πιο ψηλά γίνεται στην βαθμολογία και να δικαιολογήσουμε και το όνομα μας, ο καθένας ξεχωριστά. Η διοίκηση έχει πει ότι χτυπάμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος. Και καλά κάνει γιατί το ευ αγωνίζεσθαι αυτό είναι.

Evrytania Sport : Σίγουρα έτσι δεν δίνεται το δικαίωμα να ακουστούνε διάφορα.
Στάθης Πανακούλιας : Ναι, για να μην δίνεις αφορμή να πούνε διάφορα. Πολλά είπαν με το Μουζάκι, πριν έρθει. Στο 0-2 λέγαν όλοι ότι έτσι όντως έγινε. Στην Σπερχειάδα, όταν πήγαμε εκτός από ότι μας κατηγόρησαν ότι τα πήραμε, για να κερδίσουμε και, κα εμείς κερδίζαμε 0-1 και ο linesman, μαζί με τον διαιτητή εφεύραν ένα “υπέροχο” πέναλτι. Μόνο κολυμπήθρα δεν βαλαν στον Ψυχογιό για να βουτήξει μέσα σε κάθε φάση. Στο πρώτο ημίχρονο παίζαμε κάτω από το κέντρο, όλα τα σφυρίγματα ήταν υπέρ της Ένωσης. Στο δεύτερο για ξεκάρφωμα έδωσε πολλά, άλλα προς εμάς, αλλά πολύ πιο πίσω από το κέντρο. Αυτό είναι 50-50, στο πρώτο ημίχρονο έπαιζε 90-10 και στο δεύτερο 60-40.  
 
Evrytania Sport : Έχεις αγωνιστεί σε πολλές επαγγελματικές ομάδες στο παρελθόν. Πως κατέληξες εδώ στον Απεραντιακό;
Στάθης Πανακούλιας : Αυτή είναι ερώτηση, που μου την κάνουν όλοι (Γέλιο). Όχι μόνο πως κατέληξα εδώ, αλλά και πως αλλάζω συνέχεια ομάδες. Άμα βρουν προτάσεις, όλοι οι ποδοσφαιριστές αλλάζουν κάθε 6μηνο ομάδες. Από την στιγμή, που δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούνε οι ποδοσφαιριστές, ο καθένας θα κοιτάξει το συμφέρον του. Δεν ήμουν σε μια ομάδα, που δεν πήγαινε καλά. Και στην Κερατέα. όταν ήμουν στην Γ΄ εθνική στην πρώτη της συμμετοχή στην Γ΄ εθνική, η ομάδα ήταν 3η στο εξάμηνο, να έχεις αγωνιστεί 16 90λεπτα όλη την χρονιά και να είσαι απλήρωτος και σου έρχεται μια καλύτερη πρόταση, για να πάρεις κάποια χρήματα, νομίζω ότι καθένας στην θέση μου το ίδιο θα έκανε. Ήρθε τότε μια πρόταση από την Νίκη Βόλου, όνειρο μου ήταν να παίξω σε μια τέτοια ομάδα, με κόσμο, όπως ήταν και η Αναγέννηση Άρτας. Και από τον Φωστήρα έχω πολύ καλές αναμνήσεις, αλλά στην Νίκη Βόλου ήταν η χρονιά μου γενικώς. Δέθηκα πολύ με τον κόσμο, έχω περάσει εκεί το καλύτερο μου ποδοσφαιρικό διάστημα μέχρι στιγμής στα 8 χρόνια που παίζω μπάλα.

Evrytania Sport : Τώρα έχεις βρεθεί στον αντίποδα, να παίζεις σε ένα γήπεδο χωρίς κόσμο.
Στάθης Πανακούλιας : Μου έχει ξανασυμβεί αυτό. Στην Νάξο, που ήμουνα δεν είχαμε πάρα πολύ κόσμο και η ομάδα, ενώ είχε 7 βαθμούς στον πρώτο γύρο μετά σώθηκε. Το να παίζεις σε άδειες κερκίδες είναι δύσκολο για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Εδώ στο Καρπενήσι ο Απεραντιακός είναι μια ομάδα, που δεν είναι Καρπενησιώτικη, δεν είναι της πόλης, όπως είναι ο ΑΠΟΚ. Τα άτομα, που έρχονται τους ευχαριστούμε πολύ, είτε μας υποστηρίζουν είτε μας βρίζουν, δεν είναι κακό. Τουλάχιστον τα τελευταία παιχνίδια ακούμε ότι έρχονται, επειδή παίζουμε και καλό ποδόσφαιρο. Έρχονται να δούνε κάτι.

Evrytania Sport : Όσο είσαι στην ομάδα υπήρξαν δυο αλλαγές προπονητή. Πιστεύεις ότι υπάρχουν ευθύνες στον κ. Παναγιώτου;
Στάθης Πανακούλιας : Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και στον προπονητή και στην διοίκηση. Όταν λέμε για όλους, είναι για όλους και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές. Αυτό που ακούω και εν μέρει συμφωνώ, γιατί ο κ. Παναγιώτου έχει μια Α εμπειρία σαν προπονητής, είναι ότι πολλά παιδιά δεν ήταν έτοιμα να δεχτούνε την προπόνηση, που έκανε σε αυτό το επίπεδο. Τα παιδιά δεν παίζουν πολλά χρόνια ποδόσφαιρο. Οι θυσίες που κάνανε και η δουλειά βγαίνει τώρα.

Evrytania Sport : Οι σκληρές διπλές προπονήσεις, που έγιναν μέσα στα Χριστούγεννα.
Στάθης Πανακούλιας : Ναι αυτό λένε όλοι. Εγώ βέβαια δεν πρόλαβα όλες τις προπονήσεις. Μπορούσα να καταλάβω τι ήθελε ο κ. Παναγιώτου, μερικές φορές ήταν όντως πιεστικός σε αυτά, που έκανε. Εντάξει όμως χρειαζόντουσαν, αφού αυτός το έκρινε έπρεπε να τα κάνουμε. Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε όλοι.

Evrytania Sport : Τι έχει αλλάξει τώρα με τον κ. Πασσά; Έχετε απελευθερωθεί;
Στάθης Πανακούλιας : Σίγουρα βγαίνει και η δουλειά του κ. Παναγιώτου από την μια, δεν μπορούμε να το βγάζουμε αυτό απέξω. Ο κ. Πασσάς άφησε την ομάδα να κάνει μόνη της αυτό, που έπρεπε. Η ομάδα έχει από μόνη της τακτική, μπορεί να μην έχουμε την τακτική, αλλά κάποια πράγματα τα κάνουμε από μόνοι μας. Παίζουμε πιο ελεύθερα, δεν υπάρχει τόση πίεση. Νομίζω έχει λειτουργήσει πολύ θετικά στα αποτελέσματα, που έχουμε πάρει. Η ομάδα τρέχει περισσότερο, αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό, που μας λένε όλοι.  Ίσως το τρέξιμο ήταν αυτό, που έλειπε και βγήκε τώρα η δουλειά που έκανε πριν ο κ. Παναγιώτου.

Evrytania Sport : Πρώτο κύπελλο της ιστορίας του Απεραντιακού, επικρατήσατε στον τελικό του ΑΠΟΚ. Αυτή η διάκριση σημαίνει κάτι για σας τους ποδοσφαιριστές;
Στάθης Πανακούλιας : Όταν μια ομάδα οποιαδήποτε επιπέδου παίρνει έναν τελικό και είναι το πρώτο της και είσαι μέλος της σίγουρα είναι πάρα πολύ καλό. Άλλα παιδιά έχουν πάρει τίτλους, άλλα δεν έχουνε πάρει. Ο κάθε τελικός και το κάθε επίτευγμα είναι ξεχωριστό. Δεν μπορείς να πεις ότι είσαι αδιάφορος ή δεν είσαι. Ακουγόντουσαν πολλά για το παιχνίδι πιο πριν. Είχε ξεκινήσει με το χιόνι, δεν είχαμε μπει καλά και πολλοί λέγανε ότι ο ΑΠΟΚ ίσως το πάρει πολύ πιο εύκολα, από ότι φαντάζονταν μερικοί. Ακούγαμε πάρα πολλά, μέχρι να παίξουμε το παιχνίδι. Από την στιγμή, που παίξαμε το παιχνίδι όλοι κατάλαβαν ότι ήμασταν πολύ πιο μπροστά σε όλα τα επίπεδα. Φάνηκε μεγάλη διαφορά και ούτε δυσκολευτήκαμε. Μόνο μόλις βάλαμε το πρώτο γκολ, είχαμε δεχτεί κάποιες φάσεις, στις οποίες καταφέραμε και δεν δεχτήκαμε γκολ. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι φάνηκε κατά κράτος η διαφορά των δυο ομάδων.

Evrytania Sport : Το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η συνεργασία σου με τον Απεραντιακό. Τι σκέφτεσαι να κάνεις από εδώ και πέρα;
Στάθης Πανακούλιας : Όταν αγωνίζεσαι σε μια ομάδα Δ΄ εθνικής, πολλοί λένε γιατί να τον πάρουμε αυτόν τον ποδοσφαιριστή, τι να τον κάνουμε; Αυτό δεν ισχύει μόνο για μένα, ισχύει για πολλούς. Για όλα τα παιδιά το ίδιο είναι, το έχω ξαναδεί το έργο. Μακάρι ,επειδή θα είναι δύσκολα ειδικά με τα οικονομικά, επειδή είναι και το θέμα του στρατού, ίσως να το συνδυάσω κάπως και να βρω κάτι καλό είτε στην Γ΄, είτε στην Δ΄ εθνική. Μακάρι στην Γ΄ αλλά… Μακάρι να καταφέρω κάτι καλό. Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολα. Ειδικά αυτά τα χρόνια θα υπάρξουνε μειώσεις, περικοπές. Παντού θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα, για όλους τους ποδοσφαιριστές. Μακάρι να παίρνουμε τα προς το ζην, να τα βγάζουμε πέρα και μετά η ομάδα ότι στόχους έχει να τους υλοποιήσει, αναλόγως και που θα είμαστε.

Evrytania Sport : Να σε ευχαριστήσουμε για αυτή την κουβέντα, που είχαμε. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Στάθης Πανακούλιας : Και εγώ σε ευχαριστώ. Θα ήθελα να πω ότι να προσπαθήσουμε όλοι να στηρίξουμε όλες τις ομάδες και της επαρχίας, των ομάδων, που αγαπάμε. Για να μπορέσουν και αυτές να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Είναι δύσκολα για τις μικρές ομάδες της επαρχίας, που δεν έχουνε χρήματα. Καλό θα ήταν ο κόσμος να είναι δίπλα στις ομάδες και να μπορέσουν να κάνουνε και αυτές τον προϋπολογισμό τους πιο άνετα και να μην υπάρχουν ποδοσφαιριστές απλήρωτοι. Αυτό είναι το μόνο που πονάει, γιατί πολλές οικογένειες ποδοσφαιριστών πραγματικά υποφέρουν. Δεν νομίζω ότι αξίζει κανείς ποδοσφαιριστής να είναι απλήρωτος. Γιατί όπως ζητάνε από τον ποδοσφαιριστή να είναι εντάξει, πρέπει να είναι εντάξει απέναντι του και αυτοί. Αλλιώς δεν μπορείς να απαιτείς. Θα ήθελα φυσικά να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο του Απεραντιακού και την διοίκηση και όσους μας έχουν σταθεί . Ακούσαμε πολλά, περάσαμε πολλά. Αυτά μένουνε στο παρελθόν και θα είμαστε φίλοι, ότι και να γίνει, δεν υπάρχει θέμα. Ξέρουνε και αυτοί τι συμβαίνει, οπότε όλα καλά

Συνέντευξη : Παναγιώτης Κολλημένος